Кънев намеква за предоговаряне на коалицията наесен

Цветанов отвърна, че сред партията му също има искания за предоговаряне на коалицията

31.07.2015 | 14:34 Редактор: Ирина Георгиева
Кънев намеква за предоговаряне на коалицията наесен

Радан Кънев намеква за предоговаряне на коалицията наесен. В профила си в социалната мрежа Facebook той призова ГЕРБ "да слязат от метлите и да дадат сметка за необходимостта от много сериозен разговор за управленските приоритети и програмата на парламента."

Според реформатора, за да бъде България стабилна, то трябва да се загърбят партизанските страсти и мераци за служебна победа и да се заздрави мнозинството, около важните реформи, които предстоят - Закона за съдебната власт, Закона за лечебните заведения, антикорупционния закон.

"Възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията. Това не бива да ни плаши. Ако мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу РБ продължат, трябва да сме готови за нови избори, на които да получим по-висок резултат, и то като единна и дисциплинирана политическа сила." - пише Кънев.

В отговор зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна, че сред партията му също има искания за предоговаряне на коалицията. Депутати от ГЕРБ искали по-малко министри от Реформаторите като броят им е съотнесен с електоралната тежест.

"Към настоящия момент имаме коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ, имаме парламентарна подкрепа от ПФ и АБВ. По никакъв начин не трябва да се говори за подобно преформулиране или за друго коалиционно споразумение, което може да бъде с друг политически субект в настоящия момент." - отговори му обаче Цветанов.

Според него законите, които се приемат са с това мнозинство, но и с търсене на подкрепа на опозиционните партии по национално значими въпроси.

Въпреки това Цветанов призна, че коментарите и публикациите в социалните мрежи могат да бъдат действително основен аргумент за прекратяване на коалицията и отиване на избори, но в същото време подчерта, че емоцията не трябва да бъде водеща.

"Убеден съм, че Радан Кънев има притеснения за всички неща, които се случват в последните десет дни от неговата група и това е една от формите, за да заговорим за разкол на правителството и отиване на предсрочни избори." -коментира той.

"От 2009 година до настоящия момент и за бъдещ период от време, партия ГЕРБ е готова по всяко време на всякакви избори, но нека се водим от интереса на държавата. Предстоят ни местни избори, които могат действително да дават и реалната електорална подкрепа." - каза още Цветанов.