БЧК: Мизия - една година след бедствието

По националната благотворителна кампания на БЧК за пострадалите от наводненията постъпиха над 2,5 млн. лв.

31.07.2015 | 12:41 Редактор: Ирина Георгиева
БЧК: Мизия - една година след бедствието

Катастрофалните наводнения, които заляха страната през 2014 г., изправиха пред сериозни предизвикателства БЧК и цялото общество, припомнят от Организацията, която успя да се притече на помощ на пострадалите още в първите часове на бедствията.

Благодарение на хиляди доброволци от областните организации на БЧК, веднага след бедствието бяха подпомогнати над 20 000 пострадали. Предоставени бяха 500 000 литра минерална вода и над 50 000 кг. хранителни продукти, почистващи и хигиенни материали, домакинска техника и строителни материали. 

БЧК откри на място в засегнатите райони раздавателни пунктове, кризисни центрове и центрове за оказване на психосоциална подкрепа. 

По националната благотворителна кампания на БЧК за пострадалите от наводненията постъпиха над 2,5 млн. лв., с които бяха подпомогнати над 3 000 семейства от областите Добрич, Варна, Велико Търново, Враца (и общините Мездра, Хайредин, Борован, Бяла Слатина, Мизия, Криводол, Враца, Крушовица). 

Част от средствата, в размер на 450 000 лв., бяха предоставени на БЧК от Фонда на МФЧК/ЧП за незабавно подпомагане при бедствия, с които организацията осигури ваучери за строителни материали, хигиенни и дезинфекционни материали и кухненска посуда за пострадалите семейства в област Враца.

Набраните средства бяха разпределяни от Националния обществен съвет по предложения на местните обществени съвети, след направена оценка на щетите и нуждите на домакинствата. За осигуряване на топла храна за пострадалите в откритата в Мизия полева кухня на Министерство на отбраната бяха предоставени 45 000 лв. 

Корпоративният сектор беше основен източник на финансови постъпления - 51%.  392 компании са дарили средства, като 32 от тях са предоставили между 5000 лв. и 150 000 лв. 

Индивидуалните дарения са 35%, а от тях над 152 000 лв. са от SMS-и. Голяма част от българите проявиха съпричастност и според възможностите си, кой с колкото може, някои макар и с 1 лев, подкрепиха пострадалите. Дарения направиха и много популярни личности, политици и общественици.

14% са постъпилите дарения от организации, сдружения, църкви, училища, детски градини, политически формации и др.

В помощ активно се включиха дългогодишни партньори и дарители на БЧК, като сред тях са: Българската православна църква, с която съвместно бяха набрани 25 725 лв., търговските вериги и производителите, които предоставиха хляб, консерви, вода, хиляди тонове храни и напитки, училищата, които организираха кампания за първия учебен ден "Дарете пари, вместо цветя" – близо 70 училища и детски градини от страната набраха 53 000 лв. 

По инициатива на посолството на Израел в София в помощ на пострадалите беше осъществена и благотворителната кампания "Топло сърце", с активното участие на БЧК, Организация на евреите в България "Шалом" и много израелски и български компании.

Кампания "Топло сърце" предостави на бедстващите хора храни, вода, безалкохолни напитки, детски пособия, инструменти и оборудване за поправяне на щетите по къщите и за ремонтиране на учебни заведения. Израелски психолози, специалисти в областта на борбата с посттравматичния стрес вследствие на кризи и аварии, се включиха в акцията с обучение за справяне с последствията от бедствията.