Сухи треви горят на територията на област Хасково

Междувременно продължават действията за пълното ликвидиране на пожара в Рила

29.07.2015 | 15:05 Редактор: Ирина Георгиева
Сухи треви горят на територията на област Хасково

Сухи треви горят на територията на област Хасково, съобщиха от МВР. Огънят е обхванал площ от над 650 дка, към момента няма опасност за населените места в района. На място е директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов

Над 650 дка лесонепригодни площи, сухи треви, храсти и ниска гора горят между селата Брягово и Остър камък. С огнената стихия се борят седем пожарни екипа, служители на горското стопанство и военнослужещи. Огънят се развива низово в труднодостъпна местност.

Към момента пожарът е овладян по част от периферията, но продължава да има критични участъци. В помощ на огнеборците е изпратена тежка верижна техника от Пловдив.  

Междувременно продължават действията за пълното ликвидиране на пожара в Рила. И на 29 юли в борбата със стихията участват над 130 души – огнеборци, военни, лесничеи и доброволци. Огънят е напълно овладян, но се доизгасяват отделни огнища.

30 военнослужещи и 3 броя техника от военно формирование 26400 - Благоевград оказват помощ при борбата с огнената стихия в местността Калугеров дол над Рилския манастир, допълват от Министерство на отбраната.

Те са разделени на две групи, като първата от тях действа на западния фланг на пожара, където се наблюдават и при необходимост се неутрализират 4 отделни огнища. Втората група, разположена на източния фланг, има за задача в условията на падащи и тлеещи дървета и камъни да изкачи до местността и разпъне 500 м пожарникарски маркучи съвместно със служители от „Пожарна безопасност“.

Командир на модулната група е капитан Николай Щурков.