Правителството представя нова демографска стратегия през есента

Много млади хора свързват образованието и кариерното си развитие с излизане в чужбина, посочи социалният министър

24.07.2015 | 13:39 Редактор: Мариета Иванова
Правителството представя нова демографска стратегия през есента

Правителството готви нова демографска стратегия, която ще бъде представена през есента, съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Документът, разработван с експерти от БАН, ще даде отговор какви мерки ще бъдат прилагани и какви ресурси могат да бъдат отделени, както и какви цели ще бъдат постигнати, предава Investor.bg.

По време на заседанието стана ясно, че в края на следващата седмица ще има дебати по повод плановете на правителството относно промените в демографската картина. Искането за това беше внесено от парламентарната група на БСП и е подписано от червените депутати, Българския демократичен център (БДЦ) и Патриотичния фронт.

В отговор на въпроси на левите депутати Михаил Миков и Корнелия Нинова, както и на Слави Бинев от Патриотичния фронт по повод „изтичането” на работна сила Калфин посочи, че демографската картина в момента не е добра, макар и да има леко подобрение в последните месеци.

В периода 2001 – 2011 година населението на България намалява с почти половин милион души. В резултат на миграция населението намалява със 175 хил. души.

„В момента има много млади хора, които свързват образованието и реализацията си с излизане в друга страна”, посочи още Калфин.

Според него причината за напускането на младите хора е липсата на престижно образование, възможностите за кариерно развитие и ниските заплати в страната. Той беше категоричен, че не може работодателите да се оправдават със заплахата за липсата на конкурентоспособност, ако бъде увеличена минималната работна заплата, която е една от най-ниските в Европа.

Корнелия Нинова посочи, че лявата партия е предложила намаляването на ДДС ставката за бебешките стоки, сред които пелени, бебешки храни и т.н., което ще коства 56 млн. лева по отношение на приходите от данъка в бюджета.

Калфин обаче отбеляза, че по различните мерки в помощ на децата и родителите от бюджета се разходват почти 1 млрд. лева годишно. Сумите са значителни, но все още се оказват недостатъчни. Според него трябва да бъдат дадени възможности за кариерно развитие, особено що се отнася до младите семейства и майки.

Това може да стане с мерки на правителството за гъвкаво работно време и други, помагащи за отглеждането на малките деца в младите семейства. По данни на социалния министър България е на едно от последните места в Европа по т.нар. „неплатен труд”, тоест времето, което жените отделят за домакинството.

Това означава, че времето за кариерно развитие на жените не е достатъчно и трябва да бъде намерен начин това положение да се промени, допълни още Калфин.