Започват изненадващи проверки на плажовете

Проблемът с недостига на спасители е лавинообразен, заяви пред журналисти Лиляна Павлова

21.07.2015 | 11:51 Редактор: Мариета Иванова
Започват изненадващи проверки на плажовете

Регионалното министерство започва изненадващи проверки на плажовете, заяви пред журналисти ресорният министър Лиляна Павлова. Тя е направила изказването по време на пресконференция за представяне на резултатите от проверките за спазване на изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие по отношение управлението на плажните ивици, предава Агенция  Фокус.

"Концесионерите са длъжни да осигурят безплатен достъп до морския бряг", допълни още Павлова. Тя обясни, че те имат задължение да осигурят медицинска помощ, течаща вода на всеки плаж и достъп до тоалетни.

"Задълженията им са да не събират входни такси за морския плаж. Става въпрос за пешеходен достъп. Трябва да осигуряват табели къде е свободната и къде е платената зона и всички цени да са написани", подчерта Павлова.

"Направили сме проверка на 99 плажа, които стопанисва МРРБ, като 56 от тях са концесия, а останалите под наем. В тези 56 морски плажа установихме нарушения. В част от тях имаме поставени в по-голям брой от разрешения обекти, а 49 са допълнителни търговски площи - повече маси, столове, тенти, шатри, които не са съгласувани", заяви министърът на регионалното развитие, предава Dnes.bg.

Павлова заяви още, че са изготвени и връчени установените нарушения на концесионерите. Тя подчерта, че като втора стъпка при неотстраняване на нарушенията ще последват санкции, а като трета стъпка ще бъдат прекратени договорите.

Регионалният министър изтъкна като ключов проблем недостига на спасители по всички плажове. Тя допълни, че това е заключение от наблюденията и на областните управители. От разговори с БЧК ставало ясно, че няма желаещи, коментира още Павлова и допълни, че се проведени разговори с Агенция по заетостта и е „отправен апел да се мисли за целенасочени програми в Бюрата по труда”. Тя определи проблемът като лавинообразен, които нараства значително. Павлова отбеляза, че има проблем и с непълното медицинско оборудване на пунктовете за спасителна помощ.