МТСП: Нямаме намерение да спираме инвалидните пенсии

Искаме да разработим варианти, които да повишат заетостта на хората с увреждания, допълни Калфин

14.07.2015 | 10:23 Редактор: Ирина Георгиева
МТСП: Нямаме намерение да спираме инвалидните пенсии

Нямаме намерение да спираме инвалидните пенсии, независимо че така беше представено на 13 юли в един вестник. Това коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред журналисти по време на работната закуска с посланиците на страните-членки на ЕС. 

"Искаме да разработим варианти, които да повишат заетостта на хората с увреждания. Идеята не е да получават по-малко, а повече. Целта е да повишим доходите им, а не да им вземем това, което имат." - допълни министър Калфин.

"Без пенсия за инвалиди, които могат да работят" - това беше заглавието на в. "24 часа" от 13 юли. В статията се посочва, че хората с инвалидност от ТЕЛК, които са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят, да не получават пенсия за инвалидност от НОИ. Според изданието върху такава реформа, която ще бъде представена през есента, работи МТСП, е съобщил вицепремиерът Ивайло Калфин.

Сега пенсията се отпуска на база решение на ТЕЛК и зависи само от процента на присъдена инвалидност независимо дали човек продължава да работи.