Калфин: До 2023 година дефицитът в НОИ ще намалее 3 пъти

Според промените до 2037 година, дефицитът в НОИ ще бъде намален два пъти, смята социалният министър

10.07.2015 | 18:00 Редактор: Ирина Георгиева
Калфин: До 2023 година дефицитът в НОИ ще намалее 3 пъти

До 2023 година дефицитът в НОИ ще намалее 3 пъти, от 2,5% от БВП до 0,8%. Това коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на посещение в общностен център и център за настаняване от семеен тип в град Долни чифлик, предаде радио "Фокус".

Според промените до 2037 година, дефицитът в НОИ ще бъде намален два пъти, смята министър Калфин. Той коментира анализа на института по пазарна икономика, като посочи, че много трудно могат да се правят точни прогнози за след 20 и повече години.

"Колкото по-бързо се въведат новите мерки, толкова по-бързо ще се справим с големия дефицит в НОИ." - допълни министър Калфин.

По въпроса за Конституционната реформа, социалният министър беше категоричен, че АБВ е единствената партия, която предлага собствен проект за промени в Конституцията.

Според него не става въпрос за промяна само на лицата, а системата на практика да остане същата. Според Калфин това в особено силна степен важи за състава на ВСС.

Министър Калфин даде за пример, така наречената "блокираща квота" и попита защо има такава при прокурорите, а не и при съдиите. Според него промените в Конституцията трябва да бъдат подложени на още по-голямо обсъждане и не бива те да се натрапват по модела "aко не приемате промените вие сте лошите".