Български ученици изоставени от туроператор в Испания

"Гъливер травел" е платила само първата нощувка на пътуващите

09.07.2015 | 17:39 Редактор: Радослава Димитрова
Български ученици изоставени от туроператор в Испания

Ученици от Националната финансово-стопанска гимназия останаха на пътя, след като се оказа, че агенцията "Гъливер равел" е платила само първата им нощувка в Любляна. Наложило се шофьорът на автобуса и възрастни участници в екскурзията да платят две нощувки със собствени средства.

„С децата е имало 3 семейни двойки, които първата вечер са говорили със собственичката и тя е казала нали те да платят, пък тя щяла да преведе парите на другия ден“, каза Персия Благоева, майка на едно от децата.

Днес по обед осмокласникът Стефан Атанасов разказа за България он ер, че са преспали в хотел, в който са настанени бежанци. Междувременно родители се събраха пред офиса на туроператора заради обещанията на управителя, че най-късно днес ще бъде осигурен подслон за децата им.

„Аз имах разговор с фирмата превозвач, със собственика. Човекът е безкрайно културен и вежлив. Обади се на шофьорите и им разпореди съответно и те да заплатят от парите, които са за гориво и са налични в тях, нощувката на всички деца, за да могат да бъдат настанени в хотела", разказа бащата на Стефан Наско Атанасов.

От агенцията казаха, че вече са превели необходимата сума и всички ученици и възрастни от екскурзията ще бъдат настанени в 4-звездния хотел Фламинго. От "Гъливер травел" прехвърлиха вината към доскорошна тяхна служителка.

„Средствата до нас достигаха поетапно. Носеше ги Тереза Пенева, която мисля, че в момента придружава групата, която има нейна туристическа агенция и която искаше да си осъществи тази група през тази туристическа агенция“, поясни управителят на "Гъливер травел" Ирена Стоянова. 

От испанската Перла турс потвърдиха по телефона, че е имало забавяне на плащането от страната на "Гъливър травел", но вече има направен превод за останалите 4 нощувки. Част от парите за екскурзията са били преведени вчера, а друга част – днес. От министерството на образованието съобщиха, че досега не са получавали оплаквания срещу туроператора. От Комисията за защита на потребителите казаха, че са получавали няколко жалби от потребители за "Гъливер травел" и в момента тече проверка за дейността на фирмата.