Нови възможности пред българския земеделец да навлезе на китайския пазар

Център за насърчаване на сътрудничеството между Китай и страните от ЦИЕ стартира дейността си в България

26.06.2015 | 16:25 Редактор: Ирина Георгиева
Нови възможности пред българския земеделец да навлезе на китайския пазар

Добра възможност за земеделския бизнес у нас да навлезе на Китайския пазар е центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Благодарение на подписаното споразумение от 26 юни ще се облекчи търговията  между Китай и страните от ЦИЕ. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща между Китай и страните от ЦИЕ, която се проведе в София. На събитието бяха подписани основни принципи в работата и дейността на Центъра.

"Подкрепата на Китай и страните от ЦИЕ, означава една висока оценка за двустранното сътрудничество в областта на земеделието и храните, както и доверие към страната ни за успешното функциониране на една такава платформа за насърчаване." - заяви още зам.-министър Грудев.

Това е платформа, която ще изиграе ключова роля за засилване на сътрудничеството в земеделието и със съвместни усилия ще постигнем добри резултати, уточни зам.-министър Грудев. 

Китайският пазар e от голямо значение за страната ни и допълни, че ще подходим изключително сериозно към възможността, която ни се предоставя, отбеляза още заместник-министърът.

"Този център дава добра възможност на земеделския бизнес у нас да навлезе на Китайския пазар." - каза още той.

"Нашите съвместни усилия със сигурност ще постигнат добри резултати, очаквам след създаване на центъра нашето сътрудничество до се разрасне." - заяви от своя страна Дзън Йичун, член на Ръководната група на ККП и Генерален директор в Министерство на земеделието на Китайската народна република.

Една от функциите на Центъра ще бъде създаване на мрежа от бизнес контакти, размяна на информация и обмен на база данни за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните на ЦИЕ.