Настимир Ананиев: Трябва да има по-строги мерки за шофьорите нарушители

Час по-скоро трябва да се въведе нулева толерантност към употреба на алкохол при шофиране и да се конфискуват колите на нарушителите

25.06.2015 | 12:31 Редактор: Ирина Георгиева
Настимир Ананиев: Трябва да има по-строги мерки за шофьорите нарушители

Трябва да има по-строги мерки за шофьорите нарушители. Час по-скоро трябва да се въведе нулева толерантност към употреба на алкохол при шофиране, да се конфискуват колите на нарушителите и да се забрани управлението на мощни коли от млади шофьори. Това са само част от мерките, които ще намалят жертвите по пътя, като паралелно трябва да работим за нов закон.

Това каза на заседанието на транспортната комисия Настимир Ананиев, народен представител от РБ, заместник-председател на ДБГ и член на комисията по транспорт, предаде пресцентърът на ДБГ. На заседанието присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на транспорта Ивайло Московски.

Според Ананиев за неопитните шофьори трябва да има допълнителни часове по кормуване, изпит на полигон, забрана за мощни коли през първата година, стикер, указващ неопитен водач, забрана за каране по магистрали и вечер (от 22:00 до 06:00) през първата година, нулева толерантност към употребата на алкохол при шофиране с тежки санкции за нарушители на това правило и други мерки, които биха намалили катастрофите с неопитни водачи, категоричен е Ананиев.

Трябва да има особена строгост към рецивидистите на пътя, подчерта Ананиев.

"В момента има 937 водача с над 5 наказателни постановления, които не могат да им бъдат връчени заради пропуски в законодателството" - каза той.

Не трябва да допускаме да се повтаря случаят Луковит, където загинаха трима студенти, а водачът, който има над 90 висящи постановления се укри, преди да бъде осъден на максимума от 15 години лишаване от свобода, добави той.