Проектът "Бургас - Александруполис" не се обсъжда

Без промяна в параметрите, проектът няма как да бъде реализиран, обясни Томислав Дочнев

20.06.2015 | 17:07 Редактор: Васил Детелинов
Проектът

Без промяна в параметрите на петролопровода "Бургас- Алексадруполис", проектът няма как да бъде реализиран. Това обяви вицепремеирът Томислав Дончев по повод интереса от руска страна по проекта. Проектът  бе спрян първо през 2011 от тогавашното правителство на Бойко Борисов, а през 2013 година Народното събрание със закон денонсирано споразумението за тръбата между България, Русия и Гърция. Аргументите бяха, че проектът е икономически неизгоден, минава през защитени територии и не се хареса на местното население в Бургаско. 

Още по темата

Томислав Дончев съобщи още, че правителството ще поиска ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде изслушано в парламента във връзка с поскъпването на тока за бизнеса от началото на юли. Вицеремиерът обясни, че разговорите с бизнеса за цената на тока продължават докато не бъде намерено решение за скъпия ток. Дончев коментира и намерението на фирмите от 26 юни да спират за един час работа в знак на протест срещу новите цени на електроенергията.

Вицепремиерът каза, че разговорите с бизнеса не са заради заплахата на Патриотичния фронт, които обявиха, че ще оттеглят подкрепата си към правителството ако тока за бизнеса поскъпне. Търси се консенсус, подчерта Томислав Дончев.

Репортаж на Васил Детелинов.