КЗП: Като цяло се спазват изискванията за безопасно ползване на увеселителните съоръжения

Проверките ще бъдат особено интензивни в рамките на летния сезон

11.06.2015 | 15:55 Редактор: Ирина Георгиева
КЗП: Като цяло се спазват изискванията за безопасно ползване на увеселителните съоръжения

Като цяло търговците спазват закона и изискванията за безопасно ползване на увеселителните съоръжения. Това съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов за БНТ 2. По думите му в повечето случаи са налице съответната необходима информация, поставена на видно място.

"Но, тъй като нашите проверки продължават, тепърва установяваме дали са налице всички необходими документи, които се изискват съгласно закона." - коментира още Маргаритов.

От началото на националната кампания на КЗП за проверки на увеселителни съоръжения за деца, разположени както на открито, така и в закрити помещения до момента са извършени 55 инспекции на надуваеми замъци, пързалки, джунгли, батути и други съоръжения, на които се предоставят услуги срещу заплащане.

При обобщението на първите резултати от извършените по кампанията проверки Маргаритов посочи, че в четири случая /в София, Пловдив, Стара Загора и Варна/ е установено "извършване на нарушения най-вече по документалната страна на въпроса, а тя е особено важна за безопасността, тъй като, когато липсват документи, презумпцията е по-скоро, че е налице едно опасно съоръжение."

В такива случаи се издават заповеди за спиране използването на съоръженията и се налагат санкции, които в зависимост от тежестта и естеството на нарушението са от 5000 до 25 000 лв., добави Маргаритов.

"Нашите проверки обхващат следните няколко направления. Преди всичко изследваме налице ли е предварителната информация, която би трябвало да съдържа всички важни елементи относно безопасната експлоатация на съоръжението – възраст и допустими килограми на лицата, които биха могли да използват съоръжението, евентуални ограничения и забрани, свързани например с това да не се допускат лица, носещи остри предмети, както и придружаващите лица да бъдат на определено разстояние от движещите се елементи на даденото съоръжение." - обясни Маргаритов.

"На следващо място извършваме и документални проверки относно това дали са налице съответните доклади за съответствието на съоръжението с утвърдените стандарти, както и дали са налични още няколко важни документа, между които технически паспорт на съоръжението, както и разрешение за ползване, което в различните случаи може да бъде издадено или от главния архитект на съответната общинска администрация или от органите на строителния контрол." - посочи още Маргаритов.

"Тези проверки, като част от кампанията, ще бъдат особено интензивни в рамките на целия летен сезон, но и целогодишно като част от нашата приоритетна дейност за контрол върху безопасността на стоките и услугите константно ще бъдат извършване на територията на цялата страна." - съобщи председателят на КЗП.

Маргаритов припомни, че КЗП започва поетапно откриването на приемни по цялото Черноморие в големите градове и курортни комплекси. Те ще бъдат на разположение на гражданите включително и на открито за определени периоди от време, за да могат туристите лесно и бързо да получават информационни материали, да подават жалби и сигнали и да получават компетентни, експертни съвети.