НС прие промени в НПК, свързани с ползването на СРС при разследване на магистрати

Искането за използване на СРС спрямо съдия, прокурор или следовател се внася от главния прокурор или оправомощен негов заместник

27.05.2015 | 17:14 Редактор: Мариета Иванова
НС прие промени в НПК, свързани с ползването на СРС при разследване на магистрати

Парламентът прие на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, свързани с ползването на СРС при разследвания срещу магистрати и с мерките за неотклонение на осъдени с ефективни присъди, предава БТА.

Когато подсъдимият е признат за виновен, осъден е на наказание "лишаване от свобода", изпълнението на което не е отложено и е налице реална опасност да се укрие, съдът може да замени мярката за неотклонение с по-тежка, или да вземе такава, решиха народните представители. Те приеха, че е налице реална опасност подсъдимият да се укрие, когато е признат за виновен и е осъден на наказание не по-малко от десет години "лишаване от свобода" или друго по-тежко наказание.

Решено беше разрешението за използване на специални разузнавателни средства по отношение на съдии, прокурори и следователи да се дава предварително от председателя на Софийския апелативен съд или от изрично оправомощен от него заместник-председател, ако делото е подсъдно на Софийския градски съд, по искане на административния ръководител на Софийската апелативна прокуратура или на оправомощен от него заместник. В останалите случаи разрешението се дава от председателя на Военно-апелативния съд или от председателя на апелативния специализиран наказателен съд или от оправомощен техен заместник, по искане на административния ръководител на Военно-апелативната прокуратура, съответно на апелативната специализирана прокуратура или на оправомощен техен заместник.

Разрешението за използване на специални разузнавателни средства по отношение на председател на Софийския апелативен съд, Военно-апелативния съд и апелативния специализиран наказателен съд и негов заместник, се дава от заместник-председателя на Върховния касационен съд, ръководещ Наказателната колегия, по искане на заместник на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура, беше гласувано още в пленарна зала.

Искането за използване на специални разузнавателни средства спрямо съдия, прокурор или следовател се внася от главния прокурор или оправомощен негов заместник. В досъдебното производство искането се прави по предложение на наблюдаващия прокурор.

Направени бяха изменения и в Закона за специалните разузнавателни средства, свързани с прилагането на СРС спрямо магистрати. Прието бе още при наличие на данни за неправомерно разрешаване на прилагането на специални разузнавателни средства, Националното бюро да сезира прокуратурата и да уведомява Висшия съдебен съвет, ръководителя на съответния висшестоящ съд и министъра на правосъдието.

В неотложни случаи, когато това е единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата при разследване на престъпления, свързани с наркотични вещества, органите на досъдебното производство могат да извършат задържане на недоставена кореспонденция без разрешение от съдия. Разпоредбите за изземването ще се прилагат и за електронната поща, решиха още депутатите.