Фандъкова: Спестява се 15% електроенергия с обновяването на обществения транспорт

Очаква се намаление на вредните емисии във въздуха с близо 80 хил. тона годишно с разширението на столичното метро

27.05.2015 | 14:09 Редактор: Ирина Георгиева
Фандъкова: Спестява се 15% електроенергия с обновяването на обществения транспорт

С обновяването на автобуси, тролейбуси и трамваи икономия от електроенергия е около 15%. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция. По думите й започната е усилена работа за прилагане на мерки за намаляване на емисиите на СО2 чрез модернизиране на обществения транспорт.

"Започнахме подмяната на превозните средства на градския транспорт – обновихме на 90% тролейбусния парк, с доставката на 50 нови тролеи по проекта за интегрирания столичен градски транспорт. По ОП "Околна среда" осигурихме 10 метровлака, 20 трамваи, вече са в София всички 126 автобуси, остава да бъдат въведени в движение последните 11. Работим по процедура за закупуване на още 110 нови автобуси." - допълни Фандъкова.

С разширението на столичното метро – което вече е с 39 км метромрежа, делът му в системата на градския транспорт е 30%. Очакваното намаление на вредните емисии във въздуха е с около 80 хил.тона годишно. 

Реализирането на "зелените политики" във всички сфери от управлението на София е важен принцип в работата ми. Затова в последните години работим целенасочено за опазване на околната с мерки в областта на транспорта, осветлението, общинския и жилищният сграден фонд, управлението на отпадъците и образование, каза също Фандъкова. 

Още през 2012 г. разработихме План за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община. В него сме предвидили конкретни мерки за намаляване на емисиите СО2 (въглероден двуокис) с до 22% до 2020 г.