11 нелегални имигранти са задържани при спецоперация в Ямбол

Осем от задържаните чужденци обяснили, че са иракски граждани

27.05.2015 | 17:06 Редактор: Ирина Георгиева
11 нелегални имигранти са задържани при спецоперация в Ямбол

11 нелегални имигранти са задържани при спецоперация на служители на ОДМВР-Ямбол, съобщи МВР. Полицейската операция се е провела с цел противодействие на засиления миграционен натиск от Турция към България и незаконното пребиваване на чужденци на територията на Ямболска област.

8 от задържаните чужденци били установени в две групи близо до Ямбол и с. Окоп. Те били без документи за самоличност, обяснили, че са граждани на Ирак. Предадени са за настаняване в  Разпределителен център – Елхово, където ще продължи и работата за установяване на самоличността им.  

Други трима нелегални имигранти били задържани, заедно с 24-годишен български гражданин, в момент на транспортирането им към вътрешността на страната.

Около 18.30 ч., в близост до с. Козарево, шофьорът на лек автомобил „ВАЗ”, със софийска регистрация, не спрял на подаден от служители на РУ Тунджа сигнал със стоп палка. Минути по-късно, движейки се към центъра на селото, той  изгубил управление над автомобила и се блъснал в тротоара.

Преследващите го униформени заварили в близост до колата тримата чужденци, които също били без документи за самоличност, по техни данни - афганистански граждани.

Водачът – Л.М. /24г./ от София успял да избяга и направил опит да се укрие. В хода на предприетите бързи заградителни действия той бил засечен и задържан. На местопроизшествието е извършен оглед. Незаконно пребиваващите чужденци и Л.М. са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР.

Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.