БНБ няма ресурс да напечата бюлетините за местния вот

Има вариант да бъдат печатани в Румъния

26.05.2015 | 19:41 Редактор: Васил Детелинов
БНБ няма ресурс да напечата бюлетините за местния вот

Бюлетините за местния вот може да бъдат печатани в Румъния. Печатницата на БНБ няма необходимия ресурс. Това е съобщила централната банка на председателя на парламента Цецка Цачева, която проведе среща по темата с партиите в парламента. от БСП видяха в казуса намерения за промяна на изборния кодекс, а патриотите отново повдигнаха въпроса с подкрепата на правителството.

Според изборния кодекс местния вот се организира от Министерския съвет. За това от парламента очакват правителството, ЦИК и БНБ в кратки срокове да решат проблема.  На срещата при председателя на парламента Цецка Цачева били обсъждан няколко варианта- закупуване на още техника за БНБ, лицензиране на още печатници и дори печатане в чужбина.  В казуса  БСП  видяха умисъл за промяна на изборния закон. Според  социалистите управляващите ще внесат и  текстове,  с които да премахнат или вдигнат прага за преференциалния вот, така че да не може гражданите да пренареждат листите на партиите.

От ГЕРБ бяха категорични, че  промени на изборния закон  няма да се правят. Според тях за казуса виновни са  БСП защото кодекса е техен.

Патриотичният фронт  отново заговориха за подкрепата на правителството.  От партията настояват да има промяна на изборния кодекс, с която да се вдигне прага на преференциалния вот . Така няма да се позволи в малките населени места с  няколко гласа да се преобръща листата на общинските съветници.

Реформаторският блок  видяха решения на казуса с бюлетините зад граница.

Финансовият министър Владислав Горанов  обяви, че до промяна на изборния кодекс няма да се стига, а ще се купува техника за БНБ.

Горанов обясни, че за местният вот отново ще се вземат машини под наем за електронното гласуване, защото то отново ще е експериментално и в определени секции.

Още в репортажа на Васил Детелинов.