Валежите на 24 май вечерта предизвикаха наводнения във Врачанско

Бедствено положение в Мездра /ОБНОВЕНА/

25.05.2015 | 00:34
Валежите на 24 май вечерта предизвикаха наводнения във Врачанско

ОБНОВЕНА 08:00 на 25 май 2015

Кризисната ситуация е била овладяна в 01:00ч. на 25 май и движението по Е-79 се осъществява нормално, съобщи за Фокус областният управител на Враца Малина Николова. Спряно е движението по жп линията Мездра-Бяла.

 

Обилните валежи на 24 май вечерта наводниха пътища в Северозападна България, съобщава АПИ на сайта си. Затворен за движение е пътя при разклона Ботево-Вълчедръм в област Монтана. Пътят между Мездра и Враца /Е-79/бе отворен към 22ч. само в посока Враца заради обилните дъждове.

В Мездра е било обявено бедствено положение заради преливане на р. Искър, съобщи агенция Фокус. Агенцията цитира Николина Кътовска, кмет на Мездра. Река Искър е преляла края Моравица, съобщава Фокус.

 

АПИ съобщи на 24 май на сайта си, че на 25 май 2015 главният път Е79 /Видин-Монтана-Враца-София-за Кулата/ ще бъде затворен в участъка Враца-Мездра-Ботевград при км 178+600 - на 200 м след местност Купяновец в посока Ботевград, поради пропадане на пътното платно се затваря дясната лента, като движението се пренасочва двупосочно в другата лента. С цел да се избегне стеснения участък може да се ползват пътя през Петрохан или през Искърското дефиле, съобщава АПИ.

 

Агенция пътна инфраструктура дава следната прогноза за времето на 25 май - понеделник - на сайта си:

През нощта на места в Западна България краткотрайните валежи и гръмотевични бури ще продължат. Над останалата част от страната ще бъде предимно ясно. Слънчеви часове ще има преди обяд, главно над Централна и Източна България. Над западните райони още от сутринта, а над останалата част от страната около и след пладне ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Очакваме и градушки. Вятърът ще е слаб, в западната част от страната от северозапад, а в източната – от югоизток, но по време на гръмотевичните бури рязко ще променя посоката и скоростта си. Максималните температури ще бъдат от 22-23° в западните райони до 30° на места в Източна България.

Вижте прогнозата за 25 май 2015 във видеото.