Честваме 24 май - Ден на славянската писменост и култура

В София шествието тръгна от президентството

24.05.2015 | 16:35 Редактор: Васил Детелинов
Честваме 24 май - Ден на славянската писменост и  култура

С празнични мероприятия в цялата страна честваме 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.Традиционното шествие в София започна от президентството и приключи пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека.


По традиция шествието в Столицата тръгна от Дондуков 2 начело с държавния  Росен Плевнелиев и министъра  на образованието  Тодор  Танев. Към марша до Народната библиотека  Св. Св. Кирил  и Методи  се включиха и хиляди учители и  ученици от столичните училища,много родители и граждани.

 

Пред народната Библиотека  деца от 60 основно училище." Св.Св. Кирил и Методий" рецитираха стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче".

В тържественото си слово пред паметника на солунските братя президентът Росен Плевнелиев заяви, че 24 май е празник на българската идентичност, който дава самочувствие на древен и културен народ. Държавният глава подкрепи реформата в образованието.

"В настоящия век на динамични промени и предизвикателства  пред нас се изправя  най- високата отговорност да формираме  образовани и отговорни граждани. За това е нужно да реформираме училищната система и да я пригодим максимално към изискванията на съвременния  свят."- каза Росен Плевнелиев.


"Предизвикателството на днешния ден  е да разпространим доказаните и успешни  модели на образование във всички български  училища . Това е много важна задача за модернизация  на българсктоо образование. Това е и задачата на новия Закон за предучилищно и училищно образование, който се надявам скоро да имаме."-каза Йорданка Фандъкова.

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, е празникът, който се чества от най-дълго време в историята ни - 164 години. 200 милиона души по света пишат на кирилица в наше време.

Репортаж на Васил Детелинов.