Ивайло Калфин: Левицата в България е в дълбока криза и тя не започна с АБВ

Според социалния министър истинският дебат между ляво и дясно трябва да бъде кой и как създава работни места и осигурява по-високи доходи

26.04.2015 | 15:00 Редактор: Георги Стоянов
Ивайло Калфин: Левицата в България е в дълбока криза и тя не започна с АБВ

Левицата в България е в дълбока криза и тя не започна със създаването на АБВ, точно обратното - създаването на АБВ е израз на тази криза. Това заяви Ивайло Калфин - заместник-председател на АБВ, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, по време на националната конференция на АБВ днес в НДК.

Ние имаме отговорности да подадем ръка и да създадем платформата за тези дискусии, които ще дадат възможност на българските граждани да имат алтернатива на управлението в ляво. Имаме амбицията да създадем такъв диалог, който да даде в действителност алтернатива на управлението - лява, социална, справедлива, посочи Калфин.

Още по темата

 

Според него истинският дебат между ляво и дясно трябва да бъде кой и как създава работни места, кой осигурява по-високи доходи и сигурност на гражданите.

 

Това, което настояваме с единия документ, е да поставим дебата на правилната платформа, да влезем в национален идеологически диалог и да подадем ръка, и сме дали и предложения как си представяме това взаимодействие с всички леви формации, посочи Калфин.

Той отбеляза, че другият документ дава отговор на много актуални въпроси, свързани с участието на АБВ в управлението. Това не беше лесно решение, припомни Калфин и отбеляза, че АБВ участва в правителството, защото е имала убеждението, че трябва да се намери национално съгласие по най-важните въпроси, че трябва да се започнат активни действия в области като здравеопазване, образование, социална политика, правосъдие, така че хората да видят резултата.

Още по темата

Той подчерта, че подкрепата за правителството ще се определя от това доколко се изпълняват съответните принципи и ангажименти.

На национално равнище АБВ участва в управлението и носи отговорност за него, трябва да си дадем много ясна представа и отговор какви са мотивите на това участие, какви са границите и без какво няма как да продължаваме подкрепата си за управлението, коментира Калфин.

Мисълта за собствения ни облик трябва да ни води от първия до последния ден, в който участваме в политиката. Не трябва да допуснем да се размием зад някой друг, да застанем зад нечие друго водачество, заяви Калфин.

Нашата подкрепа ще се увеличава само тогава, когато сме предвидими и принципни, а не конюнктурни, подчерта той. Ивайло Калфин отбеляза важността на местните избори и посочи, че задачата трябва да е абсолютна мобилизация, мотивация, убедителност, почтеност и честност.