Ансип: България се справи доста добре в кризата и нивото на дълга е доста ниско

По отношение на банковия сектор, по време на кризата, това се случи в много страни-членки, много банки фалираха

21.04.2015 | 15:35 Редактор: Ирина Георгиева
Ансип: България се справи доста добре в кризата и нивото на дълга е доста ниско

България се справи доста добре в кризата и нивото на дълга в момента е доста ниско. По отношение на банковия сектор, по време на кризата, това се случи в много страни-членки, много банки фалираха. Това заяви по време на гражданския диалог заместник-председателят на ЕК за единния цифров пазар Андрус Ансип в отговор на въпрос, свързан с фалита на КТБ, предаде агенция Фокус.

"Тези банки не бяха достатъчно прозрачни, имаше различни рискове, които не бяха управлявани уместно. Вие няма да се радвате да получите общ отговор. Най-общо казано, България се справи доста добре в кризата и нивото на дълга днес, е на доста ниско и всички знаем, какви са истинските проблеми. Тези високи нива на държавен дълг в други държави-членки са голям проблем." - обясни Андрус Ансип.

На въпрос, какво ще направи по повод свободата на словото и на медиите в България, той заяви, че като заместник-председател, имаме задължение да защитаваме свободата на изразяване офлайн, както трябва да защитаваме същите свободи онлайн.

"Всички хора имат право да искат свобода на медиите. В Естония сме на второ място по свобода на изразяването. Естония пак е на едно от първите 20 места от света и хората продължават да искат повече свобода. Хората в България искат повече свободи, това значи, че се справяте добре. Това не зависи от ЕК, тя не може да каже как да организирате живота си в България" - посочи Андрус Ансип