ЕК даде 1.98 млн.евро за справяне с последиците от наводненията

Средствата са предвидени за частично покриване на разходите по възстановителните дейности

09.04.2015 | 14:19 Редактор: Мариета Иванова
ЕК даде 1.98 млн.евро за справяне с последиците от наводненията

Европейската комисия отпусна на България, Италия и Румъния помощ от общо 66,5 млн. евро от фонд "Солидарност", заради претърпени през миналата година природни бедствия.

Нашата страна получава 1,98 млн. евро, Италия - 56 млн. евро, а Румъния - близо 8,5 млн. евро.

Средствата са предвидени за частично покриване на разходите по възстановителните дейности- възобновяването на жизненоважни услуги и инфраструктура, за покриване на разходите за спешни и спасителни операции, и за почистване в засегнатите региони, предава БТА.

Еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви, че средствата ще послужат на едни от най-слабо развитите региони в Европа да стъпят отново на крака. По нейните думи помощта показва солидарността със 130 хиляди души, които се опитват да преодолеят последствията от опустошителните наводнения в трите държави.

ЕК отчита, че у нас Северозападният район - един от най-слабо развитите в ЕС - пострада тежко от наводнения през лятото на миналата година.

Според заявлението, щетите са били най-големи в Мизия и село Крушовица. Наводнени са 700 жилищни и обществени сгради, както и основни пътища и земеделски стопанства. През август кметът на Мизия обяви бедствено положение и се наложи над 800 души да бъдат евакуирани. Сериозни щети бяха нанесени на енергийната, водната и транспортната
инфраструктура, както и на обществени сгради, обекти на културното наследство и защитени природни територии.