Политики на равенство между половете включват във всички държавни политики

Социалното министерство подготвя специален закон

07.04.2015 | 11:37 Редактор: Мариета Иванова
Политики на равенство между половете включват във всички държавни политики

Във всички държавни политики ще бъде включена равнопоставеността между половете. Това е заявил в Правец вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

По време на изнесеното заседание на Националния съвет по равнопоставеност на жените и мъжете към Министерския съвет е бил обсъден проектозакон за равнопоставеност между жените и мъжете. В следващите два месеца социалното министерство  „ще проведе широка дискусия с всички заинтересовани страни относно проекта на закона“, е заявил министър Калфин.

Той е уверил, че всички добри идеи ще бъдат включени в проекта, който екипът на МТСП ще подготви за обществено обсъждане.

Министърът е подчертал, че приемането на този нормативен акт е приоритет за българското правителство.

„Целта е приетият закон за равнопоставеност на жените и мъжете да бъде достатъчно добър, да съдържа реални мерки и да получи широка подкрепа“, е коментирал още  вицепремиерът.  

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров е поставил акцент върху значението на равнопоставеността между половете за постигане в Европейския съюз на икономически растеж.  Той е представил данни на Националния статистически институт, които отчитат тенденция към намаляване дела на заетите жени у нас.

Средната работна заплата на жените е по-малка в сравнение с тази на мъжете, отчита статистиката.  През 2012 г. разликата в заплатите е около 21%, а през 2013 намалява до 20%.

Заетостта на мъжете е най-висока в преработващата промишленост и строителството, докато търговията, образованието, хуманното здравеопазване и социалната работа са преобладаващите сфери за заетост при жените.

Изнесеното заседание на Националния съвет се осъществява с финансовата подкрепа на програма ПРОГРЕС на Европейската комисия по проект „Равенство във вземането на решения в икономиката”. Проектът цели да подпомогне националната политика за равенство между половете, като насърчи равнопоставеността между жените и мъжете във вземането на решения в икономиката, посочват още от МТСП.

Още новини от България четете тук