Парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор

В гласуването участваха 197 народни представители, от които 195 бяха "за", един "въздържал се" и един - "против"

02.04.2015 | 11:06 Редактор: Ирина Георгиева
Парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор

Парламентът избра Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет /ВСС/. В гласуването участваха 197 народни представители, от които 195 бяха "за", един депутат от РБ гласува "въздържал се", а нечленуващият в парламентарна група Велизар Енчев гласува "против", предаде БТА. 

При гласуването за другия кандидат - Вера Чочкова, участваха 161 народни представители, от които 35 бяха "за", двама бяха "против", а 124 се въздържаха. 

В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че съдия Теодора Точкова е завършила Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и отговаря на изискванията от Закона за съдебната власт. От 2007 г. до настоящия момент е била административен ръководител и втори мандат председател на Административния съд в Хасково.

Точкова има юридически стаж като съдия от 21 години, атестирана е за периода 2007 - 2010 г. с комплексна оценка 136 точки.

По време на дебатите по избора депутатът от "БСП лява България" Мая Манолова заяви, че подкрепя кандидатурата на Точкова, защото има достатъчно богат опит в съдебната система, има ясна концепция за това каква е ролята на инспектората към ВСС и е отговорила убедително на всички въпроси при изслушването в правната комисия.

Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ също изрази подкрепа за съдия Точкова. 

"След като на 1 април БСП се прегърна с ГЕРБ за военните бази, на 2 април виждаме отново една много странна коалиция, толкова единодушна, че е много съмнителна." - обясни Велизар Енчев мотивите си за отрицателния си вот. 

По повод изказването на Енчев Димитър Лазаров от ГЕРБ помоли председателят на парламента да не допуска в залата да се говорят неистини. Той уточни, че изслушването на двете кандидатки е било предавано пряко по националната телевизия. Изборът беше открит, подчерта той. 

Това беше уговорен мач, в който "Атака" не участва, заяви след гласуването Станислав Станилов от "Атака".    

Председателят на НС Цецка Цачева каза, че не споделя разсъждението, според което резултатът от едно конкретно гласуване в изпълнение на конституционно задължение на НС да избере с мнозинство от 160 гласа инспектор е в резултат от коалиция. Тя определи това разсъждение като "прекалено примитивно, повърхностно, неистинско, по същество откровена лъжа".

"Трябва да се въведе в инспектората и възможност за подаване на жалби и сигнали по интернет." - коментира пред журналисти Теодора Точкова, която беше избрана днес от парламента за главен инспектор в Инспектората към ВСС.

Според нея по този начин инспекторатът ще може да реагира бързо по всеки конкретен повод за всяко нарушение. Тя смята, че следва да се проверят и делата от по-висок интерес и да се създаде регистър на тези дела - например за корупция и организирана престъпност, за да може инспекторатът да проверява спазват ли се сроковете по администрирането, движението и приключването им.

Точкова възнамерява да провери интернет страниците на съдилищата, за да разбере дали се качват всички постановени актове навреме на сайтовете, което по думите й е изключително важно за прозрачността в работата на органите на съдебната власт.