НАП е запорирала сделката по фирмите на Цветан Василев

Запорът е за всичките компании, продадени за 1 евро

28.03.2015 | 14:17 Редактор: Ирина Георгиева
НАП е запорирала сделката по фирмите на Цветан Василев

НАП е запорирала дяловете в шестте компании, които банкерът Цветан Василев продаде на консорциума LIC33 за 1 евро, като запорът обхваща и шестте посочени фирми, пише Dnes.bg.

"На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки." - гласи официалният отговор на приходната агенция, цитирана от БНТ.

На 27 март РБ намекна за нужда от промени в ръководството на НАП. Временна управа на агенцията ще гарантира разследването на сделките около БТК и Дунарит, обясни лидерът на ДСБ Радан Кънев.

На 24 март стана ясно, че създадената специално инвестиционна компания LIC33 ще придобие дял от 43% в БТК (известна с марката си Vivacom), както и дяловете на банкера Цветан Василев във военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб" и втория цифров мултиплекс „Фърст диджитал", който разпространява само сигнала на БНТ.

Това бе оповестено от директора на компанията Пиер Луврие по време на пресконференция в София. 

През миналата седмица от LIC33 вече обявиха, че компанията ще поеме дългове на стойност 900 млн. евро на редица компании, като имената им не бяха изрично споменати. Годишната печалба на дружествата възлиза на около 180-200 млн. евро. 900-те млн. евро ще дойдат от инвестиционни банки и фондове, а не директно от LIC33, стана ясно още днес.

В БТК ще бъдат придобити 43 на сто от акциите, а в "Дунарит" и "Авионамс" - по около 91 процента. Освен това се предвижда Vivacom и НУРТС да се обединят. Цената за всички придобивани компании е 1 евро (и поемане на дълговете).

"Първата причина да дойдем в страната е, че имаме опит в развиващи се пазари, включително в Източна Европа. Инвеститорите показват интерес за страната и са оптимистично настроени." - коментира Луврие. Той се позова на последните изледвания, според които България е третата най-привлекателна страна в света за аутсорсинг.

"Първо ще направим оценка на дълговете, а след това ще проведем разговор как точно ще бъдат изплатени те." - добави Луврие. "Ще преструктурираме компаниите и ще ги оздравим", заяви още той. Според него 900 милиона евро ще покрият всички дългове на "блокирания предишен инвеститор", а "тези фирми ще станат европейски лидери".


1
0 rate up comment rate down comment 0
puntina
преди 9 години
Надявам се да осъзнават колко сериозен шанс да покажем България като толерантна и европейска държава- пропускаме с това. Сигнализирай за неуместен коментар