Имаме богат потенциал за развитие на пограничните райони, смята зам.-министър Николова

Програмата за трансгранично сътрудничество предоставя възможност за това

25.03.2015 | 14:57 Редактор: Ирина Георгиева
Имаме богат потенциал за развитие на пограничните райони, смята зам.-министър Николова

Пограничните райони между България и Румъния имат богат потенциал за развитие, а програмата за трансгранично сътрудничество предоставя възможност за това. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова откри първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020. По време на заседанието беше приет пакетът документи за кандидатстване по първата покана за финансиране на проекти. 

"През новия програмен период разчитаме на по-голям ресурс по програмата за ТГС Румъния-България и очакваме реализацията на още по-успешни проекти. В унисон със Стратегията на ЕС за Европа 2020, в новата програма сме заложили по-амбициозни цели, които да разширят хоризонтите на региона, да подобрят свързаността, да доведат до устойчиво развитие на природните богатства и културното наследство, да изградят капацитет за управление на риска, свързан с околната среда, да повишат инвестициите в подкрепа на зелена инфраструктура." - заяви зам.-министър Николова.

Бюджетът, с който програмата ще разполага през настоящия период е над половин млрд. лева, от които 420 млн. се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. Най-голямата част от бюджета на програмата - 38%, е разпределена към приоритетна ос 1 - за развитие на транспортната свързаност между страните.  25% от ресурса ще бъдат на разположение за проекти, свързани с опазване на околната среда, 20% ще финансират проекти за превенция на риска, а 7% са определени за изпълнение на проекти за повишаване на заетостта в областите край река Дунав. С останалите средства ще се финансира институционалното сътрудничество и техническа помощ. 

Зам.-министър Николова апелира потенциалните бенефициентите да бъдат активни и да реализират проекти, които ще доведат до икономически растеж в районите от двете страни на границата. От българска страна по програмата могат да кандидатстват общини и организации от областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич. 

"Най-честата асоциация с тази програма са мостовете над река Дунав. Мога категорично да заявя, че в рамките на изминалия програмен период по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния изградихме много мостове, базирани на десетки създадени партньорства от двете страни на границата, построени пътища, изградени системи за управление и защита на околната среда, партньорства  за подкрепа на интегрирани туристически продукти, сътрудничества с много образователни институции и университети." - съобщи Деница Николова и пожела на партньорите по програмата да поддържат все така жив дух на сътрудничество.

На 26 март ще бъде обявен и официалният старт на програмата с отварянето на първата покана за подаване на проектни предложения. В събитието ще вземат участие и потенциални бенефициенти, пред които ще бъдат представени параметрите на програмата и ще бъдат разяснени насоките за кандидатстване.