Най-щастливите хора са в Латинска Америка

21.03.2015 | 10:00 Редактор: Пролетина Съботинова
Най-щастливите хора са в Латинска Америка

Най-щастливите хора са в Латинска Америка, сочи проучване на Галъп/Gallup.

За пръв път в историята на проучванията на Gallup, всички 10 страни, на върха на класацията на позитивното преживяване - Positive Experiences Index – са в Латинска Америка.

Най-щастливите нации: Парагвай, Колумбия, Еквадор, Хондурас, Панама, Венецуела, Коста Рика, Ел Салвадор и Никарагуа.

Въпросите, които Gallup е задавал са:

  • Добре ли си починахте вчера?
  • Чувствахте ли се уважаван вчера?
  • Усмихвахте ли се много вчера?
  • Научихте ли нещо интересно вчера? И др.

Най-нещастните нации: Судан, Тунис, Бангладеш, Сърбия, Турция, Босна и Херцеговина, Грузия, Литва, Непал, Афганистан.

Още по темата

В проучването са участвали пълнолетни лица в 143 страни през 2014.

Парите не са всичко. Гватемала е една от най-бедните страни всвета, на 118-о място по БВП (номинал) на глава от населението, но когато става дума за позитивни емоции е втора глобално.

Има какво да се научи от Латинска Америка на световния ден на, защото дори и да неса най-богатите народи, те определено са сред най-щастливите, казва Галъп.

 

Репортаж по темата на Пролетина Съботинова:


Българите в графата най-мрънкащите и най-тъжните хора в Европа според списание Тайм. В анкетата са участвали хора от различен пол, възраст и социален статус като 8 от 10 на 100 определят себе си като тъжни хора.

Страната ни оглави поредната негативна класация на Европа. Този път не политическа, а на списание Time и не за бедност и корупция, ами за песимизъм и оплаквания. Според социалния антрополог Харалан Александров основната причина се крие в народопсихологията на българина. Или казано иначе - често представяме действителността по-лоша от това, което е всъщност.

„Това цялото усещане за безпътица, за липса на перспектива, за липса на авторитети, за неяснота в национален и глобален аспект, често и в личен, допринася за усещането за неблагополучие. Богатите в България също плачат, често пъти повече и от бедните. Което не е никаква утеха за бедните, разбира се" коментира социалният антрополог Харалан Алексанров.

Когато се чувстват тъжни или депресирани, хората на Запад обикновено търсят услугите на терапевт. Българите обаче предпочита да се оплакват на близките си, на колеги и приятели, а често и на съвсем непознати.

 Таксиметровият шофьор се среща ежедневно с десетки хора. Срещаме се с Теодор, който кара такси от 20 години. Разказва, че професията му налага освен добър шофьор, да бъде и малко психолог. В колата му се оплаквали всички – бедни и богати, болни и здрави, малки и големи мъже и жени.


„Липсата на работа, липсата на средства, не добре свършената работа от хора, от които те са потърсили помощ. Аз мисля, че е народопсихология, защото кой ли не се оплаква и от какво ли не се оплаква, пък не можем да приемем, че всички живеят зле“ , разказва Теодор Вълков – шофьор на такси.

Почти всички чужденците, които вози Теодор, били видимо по-позитивни от българите.

Топ 10 на най-позитивните нации в Европа се попълва от Швеция, Норвегия, Холандия, Италия и Испания.