Б.Петров: Пазарите бяха подготвени за старта на QE от ЕЦБ. Гърция ще остане в еврозоната

Икономистът Борис Петров коментира последното заседание на ЕЦБ и "Одитът на ФЕД"

06.03.2015 | 13:21 Редактор: Дориана Ранкова
Б.Петров: Пазарите бяха подготвени за старта на QE от ЕЦБ. Гърция ще остане в еврозоната

Европейската централна банка обяви, че стартира директните покупки на активи от 9ти март, но няма да купува каквито и да било от Гърция преди юли или август. Президентът на институцията, Марио Драги, обаче добави, че ще поддържа платежоспособността на гръцките банки, в допълнение добавят се 500млн. евро към ликвидната програма ELA, от която вече се възползва Южната ни съседка. Икономистът Борис Петров коментира, че изненада за пазарите не е бил стартът на програмата за директна покупка на европейски активи, а по-скоро допълнителната подкрепа за банковия сектор за Гърция. Той добави, че преговорите за отпускане на средства за Гърция изглеждат сякаш Тройката прави крачка назад за Ципрас, но всъщност не отстъпва от своите искания за структурни промени като база за споразумение.

 

По повод харчовете, които прави гръцкото правителство на резервни финансови средства  на държавни предприятия и пенсионни фондове за покупка на ДЦК, Борис Петров смята, че това е рисково и би помогнало в краткосрочен план. Икономистът обаче не смята, че Гърция ще излезе от еврозоната или, че ситуацията ще има неблагоприятен изход. Според него страната има силна нужда да участва във валутния съюз, еврозоната пък също има сериозна мотивация Гърция да ползва още еврото. 

 

При сравнение на QE в Европа с това на САЩ, Петров коментира, че цикъла, в които попада Европа сега е много по-различен от този, в който са САЩ. Най-популярното сравнение, което може да се направи е на база делът на активите от БВП. Със своите 4,5 трилиона САЩ се доближават до 30-40% (и нагоре) от БВП. В Европа тази точка е доста по-ниска, така че не е изключено програмата на ЕЦБ да бъде удължена и да бъде гонен таван от такъв порядък, добави Петров.

 

В предаването може да видите и коментар за опита на републиканците в САЩ да прокарат закон за по-сериозна намеса на Конгреса в решенията на ФЕД ("Одит на ФЕД") и предистория на позицията на републиканци и демократи за монетарната политика на страната. Също и кои са добрите практики и кои от тях се ползват в България:

Инвестбук с водещ Дориана Ранкова