С тържествена проверка-заря приключиха честванията на 3 март

03.03.2015 | 22:01 Редактор: Пролетина Съботинова
С тържествена проверка-заря приключиха честванията на 3 март

Стотици граждани се събраха на площад Народно събрание за кулминацията на честванията на националния празник 3 март.

Пред парламента бяха строени две роти гвардейци и три роти от софийския гарнизон – Горна Малина, Мусачево и Божурище -със знамената-светии на освободителното движение.

Държавният глава Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните части на българската армия в присъствието на политици, духовни водачи и граждани.

 

В традиционното си слово президентът призова да не се забравя миналото с националните герои - народни будители и четници, но постави акцент и върху днешния бъдещ път на нацията.


"В този ден българите заставаме като един, горди от завета на дедите ни от епопеите на Шипка и Априлското въстание, от подвига на Съединението и акта на Независимостта.

Днес се покланяме на всички знайни и незнайни герои, които българския народ даде в борбата на национална независимост. Убедени сме, че и в нашия век на изпитание ще съхраним възрожденския стремеж на българите да изковем своето достойно място на българите в европейското семейство и да бъдем равни на другите европейски народи.

Нека пазим и укрепваме българската държавност в европейска перспектива. Да пребъде България!", заяви президентът и върховен главнокомаднващ на въоръжените сили на Република България - Росен Плевнелиев.

/Снимка: президентски пресофис: гробът на Незнайния войн, София, 3/5/2015/

С минута мълчание и наведени глави политици, духовници и граждани отдадоха почит на загиналите бойци, дали живота си в борбата за освобождение на България. Кулминацията от церемонията завърши с тържествената заря.

Президентът изрази признателност към хилядите руски, румънски, сръбски, черногорски, финландски, украински, полски, литовски, латвийски, естонски войни, отдали живота си за свободата ни.

„Подвигът им няма да бъде забравен и българският народ винаги ще се прекланя с благодарност пред тяхната саможертва!“, заяви още в словото си Росен Плевнелиев.