Становището за концесията на ски зоната в Банско се отлага

Работната група трябваше да излезе със становище до 15 февруари

17.02.2015 | 15:56 Редактор: Мариета Иванова
Становището за концесията на ски зоната в Банско се отлага

Междуведомствената работна група, която обсъжда неяснотите в концесионния договор за ски зоната в Банско е поискала десетдневна отсрочка за доизясняване на казуса и излизането с конкретно проекторешение. Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, отчитайки първите 100 дни от работата на министерството в действащия правителствен мандат, предава БТА.

Министърът се позова на информация от Министерския съвет, чиито представител председателства междуведомствената работна група.

В нея има представители на екоминистерството, на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на туризма, Министерство на спорта и др. институции. Министърът отново подчерта, че има силна воля за решаване на дългогодишния  казус в Банско по законен начин, който не ощетява природата и защитава националния интерес.

Работната група трябваше да излезе със становище до 15 февруари. Очаква се тя да излезе с доклад и предложение за постановление на Министерския съвет.

Към момента няма внесено инвестиционно предложение в МОСВ за нов лифт в Банско, коментира още екоминистърът.

Логиката на Плановете за управление не е в тях да има заложени конкретни инвестиционни намерения и предложения, а да определят режимите на защита, такива са изискванията заложени в Закона за защитените територии, посочи министър Василева. Предстоят обществените обсъждания на изработвания в момента План за управление на Национален парк "Пирин", отразяване на коментарите на заинтересованите страни, разглеждане на документа от Висшия експертен екологичен съвет.