Министър Вучков: 90% от пожарните коли обновени до края на 2015г.

Над 330 милиона лева - евросредства са отпуснати от 2012 г. до момента за пълното обновяване на пожарната служба

06.02.2015 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Вучков: 90% от пожарните коли обновени до края на 2015г.

Над 330 милиона лева - европейски средства са отпуснати от 2012 г. до момента за пълното обновяване на пожарната служба. Над 140 пожарни служби до края на 2015г. да бъдат с изцяло нови пожарни автомобили и на 100 % всички пожарникари и спасители да са осигурени с лични предпазни средства. Това е амбицията на държавата, по думите на министър Веселин Вучков, който участва в юбилейната 20 церемония "Пожарникар на годината". Вътрешният министър връчи наградата за комплексния победител Иван Пачов, началник на РСПБЗН – Димитровград. 

"Служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са опора на хората. Щастлив съм от оценката, която те получават именно от гражданското общество. Горд съм, че точно в този момент ръководя един от двата основни стълба на МВР  – „Пожарна безопасност и защита на населението“." - заяви министър Вучков.

Имах възможност на място във Варненско, Добричко, Елхово да се уверя в действията ви и в изграденото от вас доверие през годините, допълни той и изрази специална благодарност за това към  директора на ГДПБЗН инж. Николай Николов и всички служители. Вучков подчерта още веднъж, че оценката на гражданското общество за работата на пожарникарите и спасителите е най-важна, а тя се вижда на практика в проявеното разбиране на хората, евакуирани превантивно при последните наводнения на територията на страната.  

На церемонията „Пожарникар на годината - 2014“ присъстваха заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, заместник министър Красимир Ципов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, заместник-главният секретар Георги Костов, началникът на отбраната и други официални гости.

По думите на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева това, което правят пожарникари и спасители,  е основание за гордост, мерило за доблест, чест и гражданска ангажираност. Тя връчи наградите на тримата мъже Николай Кирилов, Николай  Градев и Марин Гърков, които проявявайки смелост и себеотрицание през лятото на 2014Г. помогнаха на бедстващи хора между Созопол и Бургас. Техните действия изпълват със съдържание понятието доброволец. 

Благодарствени писма за церемонията „Пожарникар на годината 2014“ пристигнаха от МЗХ  и БЧК. 

В далечната 1894-а година българските огнеборци издават своето списание „Пожарникар”. Негов издател е Спиро Костов – един от първите командири на Столичната пожарна команда. В първия брой на списанието са публикувани десетте нравствени заповеди към пожарникарите, съхранени до днес. Те стоят в основната на ежегодния Национален конкурс „Пожарникар на годината”, чиято цел е издигане престижа на професията – пожарникар и спасител. Домакин на конкурса тази година е Националният дворец на културата. Още при основаването на Националния конкурс „Пожарникар на годината” през 1995 г. той е подкрепен от фондация „Доверие и закрила” с председател Христо Друмев, чиято цел е подпомагане и стимулиране на дейността на служителите от Министерството на вътрешните работи.