МФ с решение за нивомерите, след като събере данни за фирмените бензиностанции

Ако трябва една бензиноколонка да бъде свързана с НАП, ще са необходими между 5000 и 15 000 лв.

06.02.2015 | 15:48 Редактор: Ирина Георгиева
МФ с решение за нивомерите, след като събере данни за фирмените бензиностанции

МФ няма надеждна оценка до каква степен ще засегне малките земеделски производители, ако ги задължи да монтират измервателни уреди за горивата, които те зареждат от ведомствените бензиностанции, затова е решило така да промени Наредбата към Закона за ДДС, че първо да изиска информация от засегнатите лица. Това заяви във времето за парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БТА. Ако трябва една бензиноколонка да бъде свързана с НАП, ще са необходими между 5000 и 15 000 лв. в зависимост от броя на уредите, които трябва да се монтират, посочи Горанов.

Оказа се, че държавата не разполага с надеждна и достоверна информация колко са тези колонки, които трябва да подлежат на контрол, добави финансовият министър.

"Видяхме, че не можем да направим надеждна оценка в каква степен ще засегнем този малък бизнес, който иска да продължи по този начин да се снабдява с горива, и затова направихме изменения в наредбата, с които се изисква от всички производители, които искат да купуват горива на едро и да си ги зареждат сами в превозните средства и инсталации, да информират с какъв вид активи и средства извършват това снабдяване с течни горива с платен акциз." - обясни министърът.

По думите му след като министерството натрупа тази информация, ще прецени степента на контроли и автоматизация, така че да не се сбъднат страховете на малките земеделски производители, че могат да бъдат засегнати от една подобна инвестиция, посочи той. 

В отговор на въпрос Горанов каза, че данъчното облекчение, действало през 2014 г. по Закона за данъците върху доходите на физическите лица за възстановяване на авансово платения данък "общ доход" - или така нареченият "необлагаем минимум", засяга 890 000 души, а колко от тези лица отговарят на критериите за ползване на данъчно облекчение, ще стане ясно след 30 април 2015 г., защото дотогава се подават данъчните декларации. Според условията за ползване на това облекчение лицето трябва да е придобило само доходи от трудови правоотношения, не по-високи от 12 минимални работни заплати.