Изплащат гарантираните депозитите седем дни след фалита на банката

Размерът им остава 196 хил. лева

05.02.2015 | 18:56 Редактор: Васил Детелинов
Изплащат гарантираните депозитите седем дни след фалита на банката

Гарантираните депозити ще се изплащат 7 дни след като банката обяви неплатежоспособност. Размерът им остава 196 хил. лв. Ако парите обаче са от продажба на имот, развод или наследство - вложителите ще могат да получат до 250 хиляди лева. Това предвиждат промените в Закона за гарантиране на влоговете, внесен от Министерския съвет,който беше приет днес на първо четене в Комисията по бюджет и финанси. Депутатите отхвърлиха предложенията на БСП предлагащи алтернативни източници на финансиране на фонда.

Законопроектът на Министерския съвет предвижда ако във фонда няма достатъчно средства за изплащане на депозитите, да поиска от банките да преведат извънредни премийни вноски в размер до половин процент от гарантираните влогове към последното тримесечие. В Закона е записано още, че фондът ще може да дава пари за спасяване на банки.

Бюджетната комисия отхвърли предложението на БСП при необходимост дупката във фонда да се запълва с пари от валутния резерв на БНБ . Там според тях имало 4 млрд. лв. Комисията реши още парламентът да има свой представител в управителния съвет на на фонда за гарантиране на влоговете.

Групата на Патриотичния фронт напусна заседанието с мотива, че не им била дадена думата по законопроектите. Промените в закона бяха инициирани заради казуса с КТБ от миналото лято