Оранжев код за дъжд и вятър е обявен в областите Смолян, Кърджали и Хасково

Във Вършец се очаква да бъде обявено бедствено положение заради силен вятър

31.01.2015 | 09:25 Редактор: Ирина Георгиева
Оранжев код за дъжд и вятър е обявен в областите Смолян, Кърджали и Хасково

Оранжев код за дъжд и вятър е обявен в областите Смолян, Кърджали и Хасково за 31 януари, съобщава НИМХ. За 18 области на страната обявеният код е жълт, докато само във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово не се очакват опасни явления.

Във Вършец се очаква да бъде обявено бедствено положение заради силен вятър. Отнесени са покриви на къщи и изкоренени дървета в региона, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров за Нова телевизия. По думите му, във Вършец има скъсани електропроводи, обстановката е усложнена и в Берковица. Поривите на вятъра са достигнали до 150 километра в час.

В Чипровци и Дамяново ураганните ветрове също са прекъснали електрозахранването.

Няма информация за пострадали хора, населени места в подножието на Стара планина остават без електрозахранване, допълват Dnes.bg.

От полунощ е възстановено движението по пътя през прохода Петрохан, който беше затрупан на места от паднали дървета. Екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават разчистването на участък от пътя към селата Говежда и Дълги дел, община Георги Дамяново, където също има паднали дървета.

Силният вятър причини проблеми и в София. 51 сигнала са получени тази нощ на дежурните телефони на Столичната община, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Екипи на аварийно-спасителното звено са работили на 15 адреса, като са отстранили паднала строителна ограда в „Люлин“ и клони на дървета от пътните платна. Проверени са два крана на строителни обекти. Отделни сгради са останали без ток. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на авариите.

На 1 февруари оранжев код за дъжд и вятър е обявен в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

/Снимки: НИМХ/