Началникът на митницата в Свиленград е задържан при получаване на подкуп

Караиванов е получил два подкупа в рамките на половин час

29.01.2015 | 14:32 Редактор: Ирина Георгиева
Началникът на митницата в Свиленград е задържан при получаване на подкуп

Задържан е началникът на митницата в Свиленград Тодор Караиванов по време на спецакция на Специализираното звено за борба с корупцията, предаде ДАНС. При операцията на 28 януари е установена, че Караиванов е получил два подкупа в рамките на само половин час - първият в размер на 600 лв., а вторият в размер на 600 евро.

Караиванов е задържан на местопрестъплението - при получаването на втория подкуп. Шефът на свиленградската митница е оказал съпротива при задържането.

Прокуратурата е получила разрешение за претърсване, обиск и освидетелстване от Окръжния съд в Хасково. 

При претърсване в в кабинета на Караиванов в сградата на митницата е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро. В жилището на Караиванов са открити 6000 лв. (във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия).

Предстои привличането на Караиванов като обвиняем и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление, както и внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение.

Действията са предприети по образувано на 26.01.2015 г. досъдебно производство от Върховната касационна прокуратура, разпределено с постановление на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията.

За разработката и сроковете за реализацията своевременно е бил уведомяван министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Във връзка с досъдебното производство са разпитани множество свидетели. Следствените действия по случая продължават.

Работата на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура и Държавна агенция „Национална сигурност”, получи висока оценка в последния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка.

Министерството на финансите оценява като недопустими и неприемливи действията на началника на митница Свиленград Тодор Караиванов, довели до задържането му.

"Подкрепяме безусловно всички предприети от компетентните органи действия, разкриващи, доказващи и предотвратяващи корупционни практики на всички нива в администрацията и ще продължим да бъдем нетолерантни към тях. Изолираните случаи, какъвто е настоящият, няма да ни разколебаят да продължим да се борим с корупцията, независимо от къде се проявява тя – от страна на държавната администрация или от частния сектор. Случващото се е доказателство за усилията на цялата държава да се изкоренят натрупалите се пороци. За разработката и срока на реализация своевременно е бил уведомяван министър-председателят Бойко Борисов." - съобщават от ведомството.

Министерството на финансите ще продължи да работи за повишаване на събираемостта на приходите. По предварителни данни, резултатите от работата на приходните агенции показват повишаване на събираемостта през месец януари 2015 г. спрямо януари миналата година. Това е индикатор, че работата в агенциите е в правилната посока.