Реформаторите отчитат смекчаване на тона в мониторинговия доклад на ЕК

Въпреки че бил негативен, документът давал шанс на новото правителство да свърши работата си, коментираха Радан Кънев и Мартин Димитров в НС

28.01.2015 | 12:34 Редактор: Мариета Иванова
Реформаторите отчитат смекчаване на тона в мониторинговия доклад на ЕК

Смекчаване на тона, забелязали в мониторинговия доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, представители на реформаторите. От  предварителния прочит, станало ясно, че въпреки критики, се давало шанс на новото правителство да свърши работа. Това са коментирали в кулоарите на  парламента и Радан Кънев  и Мартин Димитров от Реформаторския блок, предава БТА.

Кънев отбелязва много дълбоката, според него криза, в правосъдието и вътрешния ред. „Нормално е да има категорични препоръки, отчитаме, че като цяло е по-мек от очакваното, като това се дължи на широкото парламентарно мнозинство, което успяхме да съберем по стратегията за съдебна реформа“, добавя лидерът на ДСБ.

Той припомня, че на 29 януари ще се избира председател на ВКС и по думите му е недопустимо да се използват компрометираните софтуери при т.нар. тайно гласуване.

„Не вярваме, че ако се използва компрометираната електронна система, която и докладът засяга, този вот ще бъде легитимен“, подчертал Радан Кънев.

Той смята, че мониторингът на ЕК не е инструмент за промяна, обръща внимание на българските граждани  върху това, което те знаят, но в същото време обръща внимание и на гражданите на други държави от ЕС какво става в България и в Румъния. Той е знак към инвеститорите, към хората, които пътуват насам, коментира Кънев. И посочи, че инструментите за истинска промяна са у нас, а не в ЕК.

Според него най-важно е България да има сериозна координирана антикорупционна политика, която да доведе до реални резултати.

„Ясно е, че съдебната реформа трябва да стартира веднага и да има резултати още тази година“, категоричен е Мартин Димитров.

ГЕРБ и БСП ще коментират доклада след официалното му оповестяване. Според лидера на социалистите обаче Михаил Миков няма смекчаване на констатациите в него.