ДПС обеща да има принос в изпълнението на препоръките на ЕК

Трябва да се научим, че тези доклади не са оценка на едно или друго правителство, а на страната като цяло, заяви Лютви Местан

28.01.2015 | 16:42 Редактор: Мариета Иванова
ДПС обеща да има принос в изпълнението на препоръките на ЕК

ДПС ще даде своя принос и целият наличен политически и парламентарен ресурс на Движението ще бъде използван за изпълнение на препоръките на Европейската комисия /ЕК/, за да може в близко бъдеще Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде снет от България. Това каза на брифинг в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан по повод на доклада на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, предава БТА.

По думите му докладът на ЕК "е впечатляващо обективен" - както в оценките за напредъка на България, така и по отношение на критичните бележки.

Местан допълни още, че оценките в доклада засягат поне три български правителства.

"Този факт не е маловажен. Всички ние трябва да се научим, че тези доклади не са оценки за едно или друго правителство, а за Република България като страна-член на ЕС", каза той. ДПС има политическата отговорност и зрялост да прочете този доклад, да го улови като дух и конкретика и да даде своя принос за изпълнение на препоръките, заяви Местан. Той отбеляза, че ДПС няма да бъде опозиция на препоръките на ЕК за посоките, в които трябва да се реформира съдебната система, и за противодействието на корупцията и организираната престъпност.

Според Лютви Местан има дефицити по отношение на стратегическия интеграционен манталитет и това трябвало да се осмисли като обща отговорност на всички партии в 43-ото НС и на специализираните неправителствени организации.

"За никого не е тайна, че България и Румъния покриха формално всички критерии за своето еврочленство", каза той и допълни: "Явно е, че сме били готови формално, но не сме били съвсем готови в действителност."

Според лидера на ДПС по формални критерии България е на едно от първите места в целия ЕС по отношение на транспонирано европейско право във вътрешното право. По думите му, въпреки че страната е въвела във вътрешното си право близо 98 процента от европейското, все още съществува усещането, че имаме проблем с реалния си интегритет след осъществяването на формалното членство в ЕС.

Попитан за отговорността на ДПС като част от предишното управление, Местан заяви: "Погледът на ДПС е насочен към бъдещето. Не бягаме от анализа на пропуските на всички български правителства, но не трябва да оставаме само с погледа назад. Този анализ е само основата, на която трябва да стъпим, за да изпълним препоръките."