Веселин Вълков: 6-7 пъти е възвращаемостта на инвестиция в туризма

Необходим е контрол на екскурзоводските услуги, коментира заместник-председателят на Асоциацията на екскурзоводите

21.01.2015 | 12:31 Редактор: Мариета Иванова
Веселин Вълков: 6-7 пъти е възвращаемостта на инвестиция в туризма

Възвращаемостта на инвестицията в туризма е между 6-7 пъти, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Веселин Вълков, заместник-председател на Асоциацията на екскурзоводите. В тази връзка той посочи за пример Хърватия, където по думите му инвестициите в туризъм на година са в рамките на 10 млн. евро.

10 млн. лв. ще бъдат вложени през 2015 в реклама на туризма в България, стана ясно от думите на ресорният министър Николина Ангелкова преди ден. Пред журналисти тя поясни, че средствата от националния бюджет за реклама на туризма са 5,5 милиона лева. Отделно  по Оперативна програма "Регионално развитие" за целта има на разположение други над 5 млн. лева, посочи на 20 януари пред журналисти министър Ангелкова. Тя допълни, че приоритет в рекламата ще бъдат културните маршрути и дестинации.

В ефира на Bulgaria On Air  Веселин Вълков от Асоциацията на екскурзоводите подчерта, че дълги години именно рекламата е била сериозната липсваща част за развитието на туризма у нас. Той подчерта още, че от приходите от една група от културен туризъм са колкото тези от 2 до 4 групи от морски туризъм. Вълков изтъкна още, че е необходим контрол на качеството на предоставяните екскурзоводни услуги, както и лицензиране за изпълнението на съответната дейност.