Юлиан Йорданов: Системата за оценка на трудоспособността у нас е безкрайно остаряла

Предложението даден лекар да определя състоянието е добро, коментира заместник-председателят на БЛС

19.01.2015 | 09:37 Редактор: Мариета Иванова
Юлиан Йорданов: Системата за оценка на трудоспособността у нас е безкрайно остаряла

Система за оценка на трудоспособността у нас е безкрайно остаряла, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-председателят на Българския лекарски съюз Юлиан Йорданов. По думите му е необходим разговор за промяна в дейността на философията на  ТЕЛК-овете „или, както самото наименование показва- трудово-експертно лекарска комисия“. Това значи експертиза на трудоспособността на един човек. - „И тук задаваме въпроса – когато един човек е пенсионер, каква трудова експертиза получава“, коментира той.

Според него най-добър поглед върху състоянието на даден пациент има лекуващия го лекар. Той подчерта, че идеята именно този лекар да дава съответната оценка на трудоспособостта е  доста добра, но „ разбира се, трябва да се види в цялостен вид“.

Юлиан Йорданов посочи, че в коментарите на идеята се пропуска да се отбележи ролята на районното управление за социално осигуряване. Той поясни, че то се състои от експертна група от най-малко 3 души, която преглежда решенията на ТЕЛК и „когато види, че неправомерно и не според медицинските данни е дадена по-висока или съответно по-ниска степен на загуба за трудоспособност, те връщат оценката за преразглеждане“.

На въпрос на водещия Иван Нончев дали промяна в механизма за определяне на трудоспособността на даден човек няма да увеличи корупционния натиск при изпълнение на дейността, д-р Йорданов посочи, че корупцията е навсякъде в държавата. По думите му дейността на районното управление за социално осигуряване ще бъде улеснено в преценката си, ако конкретен лекар, който следи даден пациент, посочи какво е състоянието му.

Той изтъкна и още една не особено добра по думите му практика, а именно „пенсионери се явяват на ТЕЛК само и само да им се повиши пенсията. Това е една социална функция.  Напълно нормално е тези институции като НОИ, като районните управления „социалното осигуряване“ да решат дали този пенсионер има нужда от повишаване на пенсията“, коментира д-р Йорданов.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
zmei4o
преди 9 години
"Системата за оценка на трудоспособността у нас е безкрайно остаряла"Поне има система за оценяване на трудоспособността, за разлика от това, че липсва система за оценяване на труда! Сигнализирай за неуместен коментар