От столетницата отряза подадената от АБВ ръка

Ще има коалиции, ако АБВ се разграничи от политиката на кабинета

18.01.2015 | 10:11 Редактор: Ирина Георгиева

АБВ вчера подаде ръка на БСП, но столетницата ги отряза, пише в. "Труд". Или поне засега.

"Докато АБВ не определи отношението си към участие в дясното правителство, което упражнява дясна политика, ние не можем да започнем диалог с тях по тези въпроси." - заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов пред всекидневника.

Лидерът на АБВ Георги Пъванов заяви, че формацията му ще подкрепи партньорството към политическите сили в лявото пространство. 

"АБВ подава ръка към всички, ще отправи ръка и към БСП. Не бих си позволил да направим левицата заложник на личностно противопоставяне. Ако останем заложници на високомерието, ще загубим всички, ще загуби лявото, социалното" - посочи Първанов, според когото България не може да се развива без силна левица.

Принципно всяка една от четирите управляващи партии може да им подаде ръка, но в крайна сметка политиката е представляване на интереси, смята Мерджанов и допълва, че БСП представлява интересите на бедните хора.

Тази позиция е подкрепена и от лидера на БСП Михаил Миков, съобщават от Dnes.bg. БСП ще води разговори с АБВ за местни коалиции, ако партията на Първанов се разграничи от дясната политика на правителството, в което участва, пише "Труд", цитирайки Миков.

Официален отговор на подадената ръка БСП ще даде след заседанието на Изпълнителното й бюро във вторник.

Самият лидер на АБВ Георги Първанов коментира пред всекидневника, че първите неофициални отзиви от "Позитано" на "протегнатата ръка" били, че тя няма да се приеме така лесно и бързо. 

"Какво значи да не се приеме лесно и бързо? Когато имаш избори през октомври, подготовката трябва да започне през януари." - заяви Първанов.