Подаването на годишните данъчни декларации започва

5% отстъпка само с онлайн подадени декларации

05.01.2015 | 12:33 Редактор: Ирина Георгиева

Данъчната кампания започва на 5 януари във всички офиси на НАП. До края на април трябва да подадем декларация и да платим данъка върху доходите си. 

Най-съществената промяна в режима на деклариране на доходите от физически лица през 2015 г. е възможността формулярите да се подават по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес.

Над 150 хил. физически лица вече са се снабдили с такъв и могат да спестят 5% от дължимия данък, ако изпратят онлайн формуляра си до 31 март.

Друга промяна във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Например гражданите, получили хонорар през 2014 г. го декларират в приложение 3 на декларацията с код 307. 

Друго съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др. Новите образци на служебни бележки, които се прилагат към декларацията също вече съдържат само обобщени данни за внесените осигуровки през годината.

Наемодателите вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот, като например адрес, вид и т.н.