5% данъчна отстъпка , ако подадем декларация онлайн

По-опростени данъчни декларации и 5% отстъпка при подаване на декларацията по интернет. Това са основните новости в данъчната кампания.

05.01.2015 | 19:16 Редактор: Кремена Кръстева
5% данъчна отстъпка , ако подадем декларация онлайн

От днес официално започна данъчната кампания. До края на април всеки, който има доходи извън трудовите правоотношения, трябва да подаде декларация и да плати данъка върху доходите си. За първи път от тази година това може да стане онлайн без електронен подпис, като затова е необходим персонален идентификационен код. В този случай може да се ползва и 5 процента отстъпка от данъка, но само ако налогът се плати до края на март. 

Декларацията вече  е по-малка по обем, като редица данни за източника на дохода не се попълват.

Въведената възможност от правителството на Пламен Орешарски - хората, които имат доход само от минимална работна заплата, да могат да го получат обратно, остава. Отстъпка от 5 процента може да се ползва за данъка за довнасяне, т.е. парите, които дължим на държавата за последните три месеца на годината.

Освен онлайн, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер, но тогава се губи правото на данъчно облекчение. Запазва се данъчната преференция  за млади семейства с ипотечен кредит, като поне единия от партньорите трябва да е до 35 години. 

Хората, които получават доходи по граждански договор, могат да изберат дали работодателят им да им удържи данъка за последното тримесечие на 2015 година или сами да си го внесат чрез подаване на декларация.

Данък лихва и тази година остава 8%, но вече ще обхваща не само срочните депозити, а всеки един влог в банка. Приходите от този налог през миналата година 80-85 милиона лева през 2014 година. 

Повече информация във видеото: