ВСС внедрява временно нова система за разпределяне на делата

18.12.2014 | 19:03 Редактор: Васил Детелинов
ВСС внедрява временно нова система за разпределяне на делата

И 6 системи за случайно разпределяне на делата, които функционират в момента, могат да бъдат манипулирани. Това показа доклад на айти експерти, поръчан от Висшия съдебен съвет, и нагледна демонстрация пред членовете на съвета. Временно решение на проблема кадровиците на съдебната власт видяха в изработването на краткосрочна система, която ще им струва 28 хиляди лева. Тя отчасти ще реши проблема до изработването на дългосрочната система за случайно разпределение на делата, което ще отнеме повече от година.

На заседанието айти експертът Васил Величков на практика показа на членовете на ВСС как може да се пробие системата. В момента от манипулациите й не остава никаква електронна следа, тъй като влизането е само с парола, използвана от всички съдии. Началните файлове могат да се прехвърлят на флашка и след това системата да се рестартира до безкрай или до момента, в който желаното дело се падне на желания съдия.

  "Нито една от системите, от модулите, които по настоящем се използват в съдебната система не отговаря на матрицата с минимални изисквания. Най несигурната система е Лоу чойс и тя е най-лесна за манипулиране. Останалите не мога да кажа че могат да бъдат манипулирани , но имат архитектурни недостатъци, които са и при Лоу чойс и за това създават известен риск. Ние искаме да гарантираме, че краткосрочното решение ще запуши генерално пропуските и недостатъците."-обясни Васил Величков, ай ти експерт.

Убедени от демонстрацията, членовете на Висшия съдебен съвет одобриха предложението Айти експертите да изработят за 6 седмици временна система за разпределяна на делата. Цялата информация за действията, извършени в системата, ще се изпраща и пази в главния сървър на ВСС. Преди да бъдат разпределени делата, съдиите ще въвеждат електронния си подпис. Така ще се разбира кой е разпределил делото. Според министъра на правосъдието Христо Иванов парите за временната система могат да дойдат от бюджета на ВСС.

"Ако става дума за такава сума дето се вика, моите заседателни, които не ползвам тук и ако колегите горе се откажат от бонусите, които получиха, имам предвид само съвета ще съберем тази сума."- каза министъра на правосъдието Христо Иванов.

Висшият съдебен съвет реши да създаде нова експертна група, която да се занимава с изработването на дългосрочна система за разпределяне на делата. В нея ще участват представители на съдебната власт айти специалисти и учени. Тъй като работата по нея ще продължи повече от година, експертите посъветваха членовете на ВСС да извадят проекта от Оперативна програма Административен капацитет. Имало рискове да се забави изпълнението на програмата,както и да се стигне до там че ВСС да връща пари по нея.

Още в репортажа на Васил Детелинов.