Темповете на икономически растеж в еврозоната ще се забавят до началото на 2015г.

МФ актуализира есенната си макроикономическа прогноза

27.11.2014 | 16:13 Редактор: Ирина Георгиева
Темповете на икономически растеж в еврозоната ще се забавят до началото на 2015г.

Темповете на икономически растеж в еврозоната ще се забавят до края на 2014г. и в началото на 2015г., след това ще се наблюдава постепенно подобрение в икономическата активност, сочат експертите от ЕК. Това е посочено и актуализираната есенна макроикономическа прогноза на МФ.

Същественият спад в международните цени на суровия петрол през последните месеци доведе до промяна в допусканията за цената на суровината, което промени и прогнозата за потребителските цени на горивата и за развитието на инфлационните процеси в страната. 

Негативната промяна в очакванията за динамиката на световната и европейската икономики, наред с продължаващия спад в международните цени, се отразиха и на прогнозата за външната търговия на България. Реалният растеж на износа на стоки и услуги е понижен, което води до по-нисък принос на износа в ръста на БВП през 2015 година.

Влошените очаквания на предприемачите за инвестиционната активност в промишлеността и на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната допринасят за коригирането на прогнозата в посока по-слабо нарастване на вътрешното търсене. 

Очакванията за забавяне на инвестиционната активност и потреблението в страната, наред с по-слабото търсене на ресурси от експортно-ориентираните отрасли се отразява в намаляване растежа на вноса през следващата година.

В актуализацията на макроикономическата прогноза на МФ е заложена и оценка на ефекта от невъзстановяване на част от негарантираните депозити в КТБ върху икономическия растеж. Документът е използван при изготвянето на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 година.