Пламен Димитров: Българинът има склонност да идентифицира себе си като жертва

Това е културно и исторически обусловена защита, коментира психологът

23.11.2014 | 09:53 Редактор: Мариета Иванова
Пламен Димитров: Българинът има склонност  да идентифицира себе си като жертва

Българинът има склонност да идентифицира себе си като жертва и това е културна и историческа обусловеност, заяви в предаването Денят On Air психологът Пламен Димитров. Коментарът беше направен в отговор на въпрос на водещия Ивайло Лаков защо България често се оказва на дъното на класации по оценка на благосъстоянието и усещането за щастие.

Попитан: - „Кога сме по-нормални- при екзалтирането преди мача на Кубрат Пулев с Кличко, или след това; при класирането на второ място на детската Евровизия или в търсенето на тефтерчетата на Филип Златанов”, Димитров посочи, че това са „защитни опити да възстановим самоуважението си в търсене на проекция в тези външни събития”.

Но най- нормални сме, когато говорим за развитие на една сериозна, професионална дейност, за образование, здравни грижи, тогава сме много по-близки до реалността и нуждите от решения за тази реалност да носят по-добри резултати”, коментира още психологът.

В отговор на въпрос дали българите имаме реална самопреценка за себе си и защо тя се намира в двете крайности – от пълен нихилизъм и отричане до приповдигнато позитивно преувеличаване, Димитров посочи, че „това е характерно за обществата, в които има хронична несигурност и неспособност  на хората креативно да работят с това усещане на тревожност, което прониква във всички сфери на живота.- „Тогава можем да видим поведения, които не са зрели. Можем да видим например поведения, които са агресивно защитни- такова например, е едно непрекъснато взиране във властта и постоянно очакване на нейната проява на свръхмогъщество. Или пък залитаме в друго поведение, когато се надяваме зрителски да намалим тревожността си като преживяваме фиктивна идентичност с ценности, които ни водят до желаните резултатите - това е защитно поведение, с което минимизираме стреса, но  ефектът е фиктивен,” обясни Димитров.

Той посочи, че най-често българите търсят психолог заради депресивни, тревожни състояние, както и поради проблеми отношения- между родители и деца, и между партньори.

Вижте и чуйте цялото интервю от видео файла.