Икономиката губи по 1,5 млрд. лв. на година заради травми и злополуки

Лекари настояват за регистър на инцидентите

23.11.2014 | 11:47 Редактор: Мариета Иванова
Икономиката губи по 1,5 млрд. лв. на година заради травми и злополуки

Травмите и инцидентите, довели до временна или трайна нетрудоспособност,  са стрували на икономиката около 1.5 млрд. лв. през 2013, коментира директорът на „Пирогов” пред в.”Труд” проф. Стоян Миланов, който е и председател на Българското дружество по спешна медицина. Според него е необходимо да има регламентиране на  травма центровете в България.

„Всеки знае, че ако го сполети такъв проблем в София, ще отиде в „Пирогов", ВМА или в „Св. Анна", а в страната - в областните болници.

Но това трябва да се регламентира", обясни проф. Миланов.

С колегите му искат да се въведе т. нар. триаж, както е при спешните пациенти. Т. е. пострадалите да знаят къде да търсят помощ, а линейките - къде да ги транспортират според състоянието им.

„Настояваме и за въвеждането на регистър, който не само да отчита инцидентите, но и да мониторира системата", посочи професорът. След като такъв заработил в Германия (както и в другите приложили го държави) смъртността и заболеваемостта намалели два пъти.
Причината е, че там, където ставали най-много инциденти или където имало най-много увреждания, се изпращали повече медици и се отделяли повече средства за лечение. „Немският регистър се поддържа само от четирима души като се получава информация от над 5000 точки", допълни шефът на „Пирогов", цитиран от Dnes.bg.

В института годишно приемат по 45 000 болни като 20 000 от тях са с травми - след катастрофи, с изгаряния, с фрактури, комоцио и т. н. А 15 на сто от случаите са с деца. „Не знаем статистиката за държавата, но става дума за стотици хиляди българи", каза още Миланов.

Установено е, че всеки ден в света от травми издъхват 15 000 души, колкото са заразените с ебола за цяла година.