Цялостно рехабилитирани са 84 км основни улици и булеварди

Отново стъпихме на реалистична прогноза за бюджета през 2015 година, каза кметът Фандъкова

19.11.2014 | 18:09 Редактор: Ирина Георгиева
Цялостно рехабилитирани са 84 км основни улици и булеварди

Кметът на София Йорданка Фандъкова направи отчет за изпълнената работа за последните 5 години, предаде Софийска община.

Училища и детски градини

Построени са 49 нови детски градини, изцяло са обновени 76 детски градини и училища с мерки за енергийна ефективност. Изградени са две нови училища, а до края на годината ще бъде завършено още едно.

За 5 години са изградени 20 стрийт фитнес площадки, 15 спортни площадки, 6 басейна, 9 физкултурни салона. Построени са и 15 нови детски площадки в паркове и градини. Не са пропуснати и възрастните хора - 24 клуба за пенсионери и инвалиди. В здравеопазването са инвестирани 8 млн. лева. 

Улици и булеварди

Цялостно са реновирани 84 км улици и булеварди и са изградени 14 км нови улици. Изградили сме 14 км нови улици. Построени са 5 кръстовища на две нива. 94 са реновираните мостове. Ремонтирани са 108 км тротоари. Изградени са 226 016 м водопроводна мрежа и - 101 493 м канализационна мрежа. 

Метро

Очаква се през 2015г. да се започне изграждането на третата линия на метрото, посочва Фандъкова. За последните 5 години построихме 13 км нови метролинии с 13 нови метростанции, а в момента изграждаме още 9. 

За периода 2010-2014г. обновихме градския транспорт с 80 нови тролейбуси, 20 нови трамвая и 46 автобуси. 

Паркове и градски градини

Извършен е ремонт в 11 основни парка и градски градини. Изградени са поливни системи със сондажни кладенци. Общо 240 училища и детски градини са включени в системата за видеонаблюдение и 19 дома за социални услуги. Изградено е видеонаблюдение в 21 най-посещавани парка и градини. Общо 8 млн. лв. са инвестирани в реставрацията и консервацията на археологически обекти. Завършва се адаптацията на Софийската минерална баня за Музей на София. 

София е първият град в България с инсталации за преработка на зелени и био отпадъци. Продължава и строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъците, извършва се и рекултивация на старите сметища. 

Отново стъпихме на реалистична прогноза за бюджета през 2015 година, каза кметът Фандъкова.

Бюджет 2015 г. на София ще е 1,46 млрд. лв.от които капиталова програма 705 млн. лв. от които 391,37 от европейски програми и проекти. Ще бъдат завършени метрото до летището и Бизнес парка, което ще обслужва още 90 000 пътници, заводът за отпадъци, строителството на 5 нови детски градини и ще започне изграждането на други 8. 

Продължава реконструкция на основни улици и булеварди като бул.„Монтевидео” от бул.”Н. Петков” до бул. „Президент Линкълн”, бул. „Витоша” – пешеходна зона ІІІ етап и рехабилитация на участъка от ул. Гургулят” до Южен парк, бул. „Сливница” от бул.„Константин Величков” до бул. „Петър Дертлиев”, бул. „Владимир Вазов”, бул.„Дондуков” от Младежки театър до ул „Кракра”. Ще започне втори етап от изграждането на ул.„Обиколна” в участъка от бл. 211 до бул. „Копенхаген”.