Борисов ще се бори с полицейския рекет по пътищата

На улицата да имат правото да извършват проверка със съставяне на акт само квалифицирани хора

19.11.2014 | 14:29 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов ще се бори с полицейския рекет по пътищата

Да се предприемат мерки, които да прекратят рекета от страна на полицаи по пътищата, настоя министър-председателят Борисов, предаде НС. Въпросът беше обсъден в края на правителственото заседание на 19 ноември.

"Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята „Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш” и се държи по начин, по който се губи цялата увереност, че в държавата има система, която да пази. Буквално да рекетира е точната дума. За това искам да възложа на министър Вучков и на министъра на финансите, макар че в цялост за това, би трябвало да има пари в МВР. Господин Вучков да съобрази със закона и да издаде една заповед (повтарям, внимателно я огледайте да е съобразена със закона) на улицата да имат правото да извършват проверка със съставяне на акт само квалифицирани хора и само под непрекъснатото заснемане с камера на цялата процедура." - коментира Борисов.

Министър-председателят предлага да се оборудват патрулите с камери, които да следят цялата процедура:

"Ако трябва, първоначално ще бъдат 10 коли в София, 20 коли, ще си сложим план на месец по пет да оборудваме. Там, където няма, проверките ще се правят под стационарна камера. В София вече имаме много камери. С GPS колите са ни оборудвани още от мое време, както се казва. Излиза от гаража полицейската кола, отива и застава под камерата, където се снима защо спират, какво проверяват и как проверяват, а тези, които са на трасе – спира, излиза и заснема цялата проверка, издаването на акта, тръгването на автомобила и всичко останало." - обясни Борисов.

По думите на Борисов по този начин в Естония проблемът с корупцията е разрешен на 100%.