Ангелкова: Искаме туристически аташета в обещаващи дестинации

Привличането на допълнителен финансов ресурс в туризма е във фокуса на новия ресорен министър

19.11.2014 | 16:33 Редактор: Ирина Георгиева
Ангелкова: Искаме туристически аташета в обещаващи дестинации

Привличането на допълнителен финансов ресурс в туризма е във фокуса на новия ресорен министър Николина Ангелкова. Пред вестник "24 часа" Ангелкова заяви, че България може да разчита на много европейски ресурси.

"Още в първия си ден се свързах с мои приятели от ЕК и са ми изпратили специално ръководство за финансиране на туризма 2014-2020 г. Има възможности и самото министерство да бъде бенефициент, така и министерството да насочва малкия и средния бизнес и неправителствените организации в сектора къде да кандидатстват и с кого да си партнират, защото повечето от програмите изискват да има партньори и други държави, за да се получи финансиране при разработване на съвместни продукти или за реклама, за туристическа инфраструктура. Затова предвиждам в министерството отделна дирекция, която да се занимава с програми и проекти." - обясни Ангелкова.

Министърът на туризма коментира, че е впечатлена от работата на всички в туристическия бранш, защото предвид ниския финансов ресурс, туризмът носи 15% от БВП. По нейни думи, ако министерството има целенасочена държавна политика, то може да увеличи приходите.

Вторият и по-важен фокус, по думите на Ангелкова, е тесен диалог с бранша и с всички заинтересовани страни.

Предварителните прогнози за зимния туризъм са за ръст от около 4-5%.

"При индивидуално организираните пътувания се наблюдава предпочитание към вътрешния туризъм и по данни на НСИ за първото полугодие на 2014 г. българските граждани са изразходвали над 430 000 лв. за индивидуално организирани туристически пътувания, от които 70% са разходи за пътувания в страната. Това показва, че имаме прекрасни туристически продукти." - обясни Ангелкова.


Министърът на туризма Николина Ангелкова представи на втората си официална среща с бранша проекта за Устройствен правилник на Министерството на туризма, предаде МИЕ. С правилника се уреждат функциите и структурата на Министерството на туризма. 

Министерството на туризма се структурира в 1 главна дирекция, 6 дирекции, инспекторат, звено "Вътрешен одит" и финансов контрольор, съобщи министър Ангелкова. Специализираната администрация включва 4 дирекции. Министърът подчерта, че нов момент в работата на ведомството ще бъде трансформацията на дирекция "Туристическа политика" в главна дирекция, която ще се занимава с разработването на политиката в областта на туризма. Запазва се дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма" и се създават две нови дирекции: "Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма" и "Програми и проекти в туризма".

Министър Ангелкова заяви категорично, че новата структура на Министерството на туризма няма да е за сметка на допълнителен финансов ресурс и се осъществява в рамките на съществуващата численост на администрацията. Постигнахме това чрез вътрешна реорганизация и оптимизация на мегаминистерството, каза още тя.

От думите й стана ясно, че новата дирекция "Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма" ще подпомага министъра при представляването на България пред международните организации в туризма. Тя ще координира също създаването на туристически представителства на България в чужбина и ще ръководи туристическите съветници в службите по търговско-икономическите въпроси към задграничните ни представителства.

Другата нова дирекция "Програми и проекти в туризма" ще подпомага министъра в реализацията на проекти за развитието на туризма на национално, регионално и местно равнище, включително за развитието на инфраструктурата. Тя ще координира и ръководи изпълнението на програми и проекти, финансирани от ЕС, ще поддържа регистър за сключените договори по ОП "Регионално развитие" и ще осъществява мониторинг.

Всички въпроси, свързани със законови промени в туризма и сътрудничество на новото министерство с други институции, ще бъдат актуализирани и отразени в Устройствения правилник допълнително, бе обявено още на срещата.

Предстои проектът за Устройствен правилник ще бъде публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на икономиката и енергетиката.