Парламентът даде мандат на правителството да започне разговори за поемане на външен дълг

Проектът за решение трябва да бъде гласуван в пленарна зала

18.11.2014 | 16:57 Редактор: Ирина Георгиева
Парламентът даде мандат на правителството да започне разговори за поемане на външен дълг

Парламентът даде мандат на правителството да започне разговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лв., предаде Dnes.bg. Това стана по време на извънредно заседание на бюджетната комисия в НС. Проектът за решение трябва да бъде гласуван в пленарна зала. "За" проекта за решение за даване на съгласие за подготовка за поемане на външен държавен дълг гласуваха 12 депутати, "против" бяха 3 и 3 се въздържаха.

"Това решение ни дава повече време. За да не стоим да чакаме актуализацията и да можем да водим разговори за това." - заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Министър Горанов потвърди, че размерът на дълга е същият, който е заложен в проекта за актуализация. Тя предвижда поемане на нов дълг до 4.5 млрд. лв. Останалите 1.5 млрд. лв. до тази сума ще бъдат набавени чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар.

Бившият финансов министър Чобанов отбеляза, че вземането на допълнителен дълг ще бъде валидирано с приемането на актуализацията. Депутатът на ДПС обясни, че за да има време екипът на МФ да изтегли заема до края на годината, трябва да започнат разговорите сега. По думите му реалистично е актуализацията да бъде обнародвана в началото на декември, а тогава вече няма да има време, посочват от БТА.

Малко по-късно в пленарна зала по време на дебатите по актуализацията на бюджета финансовият министър обясни, че при ситуацията на потенциален свръхдефицит, след като е направил анализ, е предложил на премиера Бойко Борисов да бъдат отпуснати 50 милиона лева за коледни добавки за пенсиите до 286 лева, колкото ще бъде линията на бедност от първи януари 2015 г. 

Според Чобанов необходимо е да се проведе сериозен дебат за проблемите в пенсионното осигуряване, така че то да стане максимално справедливо.

"Голяма част от пенсиите сега се финансират от данъци." - коментира Горанов.

Въпреки това той увери, че макар и бюджетът за тази година да е направен неконсервативно, парите за надбавките ще се намерят в рамките на съществуващите буфери от бюджета.

Финансовият министър припомни, че и сега 5% от бюджетите на ведомствата са буфери и са на разположение на правителството.