Европейският банков орган: БНБ да осигури достъп до депозитите в КТБ още днес

21.10.2014 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
Европейският банков орган: БНБ да осигури достъп до депозитите в КТБ още днес

Европейският банков орган е установил нарушение на европейското законодателство от страна на българската централна банка, която не е осигурила пълен или частичен достъп до гарантираните депозити в КТБ. Миналият петък (17 октомври) европейската организация е публикувала на страницата си констатациите и препоръките към страната ни, като е поискала достъпът до грантираните депозити в КТБ да бъде осигурен до днес - 21-ви октомври. Европейският банков орган е независим регулатор на Евросъюза, чиято цел е да поддържа финансовата стабилност на Стария континент и нормалното функциониране на банковия сектор.

Европейският банков надзор отчита, че БНБ и фондът за гарантиране на влоговете у нас са престъпили европейските закони при продължаващата месеци наред криза в КТБ. В сайта си регулаторът съобщава, че още на 25-ти септември е започнал разследване за евентуално нарушение на европейските директиви за финансова стабилност в Европа от страна на компетентните органи у нас. И то е установило, че нарушението е налице.  

Причината - според директивата на ЕС за гарантиране на депозитите - притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до сметките им. Независимо от състоянието на дадена банка.

Надзорният орган на Евросъюза препоръчва на БНБ още днес напълно да премахне ограниченията пред достъпа до депозитите на българските вложители в КТБ или веднага да задейства механизма за изплащане на дължимите и проверени искания от фонда за гарантиране на влоговете в България. Ако БНБ прецени, че това ще има негативни последствия за финансовия сектор в страната, трябва да предостави възможност поне за частични тегления, се казва още в препоръките.

Европейският банков надзор е създаден със задачата да допринася за изграждането на задължителни общи технически стандарти в областта на банкирането в ЕС. Освен това в правомощията на органа е да извършва оценки на риска и слабите места в банковия сектор на Съюза, както и проверки за недостатъчно прилагане на правото на ЕС от страна на националните органи, да взема решения в извънредни ситуации, да урежда разногласия между компетентните органи в трансгранични случаи и да действа като независим консултативен орган за ЕП, Съвета или Комисията.

Все още не е ясно как БНБ и българските власти смятат да реагират на получените от Европейския банков надзор препоръки.

Междувременно вчера БНБ получи резултатите от анализа и оценката на трите одитни компании - Deloitte Audit, Ernst & Young и Afa - за основните балансови позиции на КТБ, както и за издадените банкови гаранции на клиенти на кредитната институция. До този час от Централната банка не са коментирали одитните доклади.